Antena 3 CNN Life Știinţă Viaţa a fost adusă pe Pământ din spaţiu? Mostrele luate de NASA de pe asteroidul Bennu conţin ingrediente ale vieţii

Viaţa a fost adusă pe Pământ din spaţiu? Mostrele luate de NASA de pe asteroidul Bennu conţin ingrediente ale vieţii

Roxana Mihăiescu
2 minute de citit Publicat la 14:18 30 Ian 2025 Modificat la 14:44 30 Ian 2025
asteroid pamantul spatiul cosmic
Analize recente au arătat că asteroidul Bennu conține inclusiv aminoacizi și componente chimice din ADN și ARN / Sursa foto: Getty Images

Oamenii de știință au descoperit în mostre prelevate de pe asteroidul Bennu compuși organici esențiali, susținând teoria că asteroizii ar fi putut contribui la apariția vieții pe Pământ, notează CNN.

Mostrele, colectate de NASA în 2020 și aduse pe Pământ în 2023 prin misiunea OSIRIS-REx, conțin apă, carbon, azot și alte substanțe organice. Analize recente au arătat că asteroidul Bennu conține inclusiv aminoacizi, elemente esențiale în formarea proteinelor, și componente chimice din ADN și ARN.

Un asteroid care a funcționat ca o „fabrică chimică” în spațiu

Dr. Daniel P. Glavin, cercetător la NASA și autor principal al studiului publicat în revista Nature Astronomy, spune că descoperirea este revoluționară. „Este foarte interesant, deoarece sugerează că asteroizi precum Bennu au funcționat ca adevărate fabrici chimice în spațiu și ar fi putut livra ingredientele necesare vieții pe Pământ și alte planete din sistemul solar”, potrivit sursei citate.

Un alt studiu, publicat tot miercuri în revista Nature, a identificat în rocile asteroidului săruri și minerale esențiale pentru viață, unele nemaivăzute până acum în astfel de mostre. Cercetătorii au subliniat și rolul pe care apa l-a jucat în procesele chimice de pe asteroid.

Mostrele au fost colectate în urma unei manevre delicate realizate de sonda OSIRIS-REx în octombrie 2020. După un drum de trei ani, capsula cu fragmente din Bennu a fost recuperată în deșertul Utah, în septembrie 2023. Cercetătorii au fost surprinși să descopere că aceasta conținea dublul cantității de material așteptate – aproximativ 120 de grame de rocă și praf, echivalentul greutății unui săpun.

Aceste mostre au fost analizate cu mare atenție pentru a preveni contaminarea cu substanțe de pe Pământ. Spre deosebire de meteoriți, care sunt expuși la temperaturi ridicate în timpul intrării în atmosferă, materialele de pe Bennu au fost păstrate în stare pură, ceea ce oferă cercetătorilor o imagine fidelă asupra chimiei originale a asteroidului.

Cercetător: „Avem o încredere mult mai mare că aceste elemente fundamentale ale vieții s-au format în spațiu”

Analiza a arătat prezența a 33 de tipuri de aminoacizi, dintre care 14 sunt folosiți în organismele vii pentru a construi proteine. În plus, cercetătorii au identificat toate cele cinci baze azotate esențiale pentru ADN și ARN: adenina, guanina, citozina, timina și uracilul.

„Aceste molecule organice au fost descoperite și în meteoriți, dar spre deosebire de aceștia, mostrele de pe Bennu nu au fost afectate de căldura intrării în atmosferă sau de contaminarea terestră”, explică cercetătorul Daniel Glavin. 

„Acum avem o încredere mult mai mare că aceste elemente fundamentale ale vieții s-au format în spațiu și nu au apărut pe Pământ”, a mai spus acesta.

O descoperire revoluționară

Rezultatele acestor cercetări, prezentate într-o conferință NASA, deschid noi perspective asupra modului în care viața ar fi putut lua naștere pe Pământ.

Dr. Tim McCoy, coautor al studiului și curator la Muzeul Național de Istorie Naturală al Smithsonian, afirmă că „Bennu s-a dovedit a fi mult mai interesant și complex decât credeam inițial.”

Combinația de material găsit în probe sugerează că blocurile chimice ale vieții au fost larg răspândite în întregul sistem solar, oferind dovezi puternice că asteroizii care au lovit Pământul timpuriu ar fi putut aduce apă și materiale organice pe suprafața acestuia, a spus Glavin.

×
x close