Antena 3 CNN Life Știinţă Vârsta de la care îmbătrânesc, de fapt, oamenii. S-a descoperit că nu e un proces treptat: „Sunt schimbări cu adevărat dramatice”

Vârsta de la care îmbătrânesc, de fapt, oamenii. S-a descoperit că nu e un proces treptat: „Sunt schimbări cu adevărat dramatice”

o femeie care tine in dreptul fetei o poza
Cercetătorii au descoperit că oamenii nu îmbătrânesc treptat. FOTO: Getty Images
de Bianca Chirilă    |    15 Aug 2024   •   13:15

Cercetătorii au descoperit, într-un nou studiu, că oamenii nu îmbătrânesc treptat și că procesul are loc în „două etape”, când se produc schimbări majore la nivelul organismului, la 44 și la 60 de ani, transmite The Guardian.

În urma studiului, care s-a concentrat pe observarea a mii de molecule diferite ale mai multor persoane, cu vârste cuprinse între 25 și 75 de ani, cercetătorii au descoperit că există două „valuri majore de îmbătrânire”: în jurul vârstei de 44 de ani și din nou la 60 de ani.

Această nouă descoperire ar putea explica de ce unele probleme de sănătate apar la anumite vârste.

„Nu ne schimbăm treptat, în timp. Există câteva schimbări cu adevărat dramatice. Se pare că în jurul vârstei de 40 de ani are loc o astfel de schimbare și la fel și la 60 de ani”, a explicat unul dintre autorii studiului.

Studiul a vizat peste 100 de voluntari, care au trimis probe de sânge și mostre de țesut din corp timp de aproape șapte ani. Specialișii au analizat 135.000 de molecule diferite (ARN, proteine și metaboliți) și microbi (bacteriile, virusurile și ciupercile care trăiesc în intestine și pe pielea participanților).

Cele mai multe molecule nu s-au modificat într-o manieră treptată, cronologică, ci aceste transformări au avut loc atunci când oamenii aveau între 40 și 60 de ani.

Primul val major a fost neașteptat și inițial s-a presupus că este rezultatul perimenopauzei la femei, dar datele au arătat că schimbări similare au avut loc și la bărbații cu aceeași vârstă.

„Acest lucru sugerează că, în timp ce menopauza sau perimenopauza pot contribui la schimbările observate la femeile de 40 de ani, există probabil și alți factori mai semnificativi care influențează aceste schimbări atât la bărbați, cât și la femei”, a explicat un alt expert.

Primul val de modificări a inclus molecule legate de bolile cardiovasculare și capacitatea de a metaboliza cofeina, alcoolul și lipidele. Al doilea val de modificări a inclus molecule legate de reglarea imună, metabolismul carbohidraților și funcția renală. Moleculele legate de îmbătrânirea pielii și a mușchilor s-au schimbat în ambele momente. 

Modelul se potrivește cu dovezile anterioare, potrivit cărora riscul multor boli legate de vârstă nu crește treptat, riscul de Alzheimer și boli cardiovasculare prezentând o creștere semnificativă după 60 de ani. De asemenea, este posibil ca unele schimbări să fie legate de stilul de viață sau de factori comportamentali. 

Descoperirile au fost publicate în revista Nature Aging.

×
Subiecte în articol: imbatranire cercetatori studiu
Citește mai multe din Știinţă
» Vezi toate știrile din Știinţă
Cele mai noi știri
Parteneri
x close