Antena 3 CNN Life Știinţă Urme de dinozauri, descoperite într-o zonă izolată din Scoția: „Sunt păstrate cu detalii extraordinare”

Urme de dinozauri, descoperite într-o zonă izolată din Scoția: „Sunt păstrate cu detalii extraordinare”

Laura Dinu
2 minute de citit Publicat la 16:00 05 Apr 2025 Modificat la 18:07 05 Apr 2025
urme dinozaur
Se pare că aceștia obișnuiau să se adune pentru a bea apă dintr-o lagună situată în ceea ce este astăzi Scoția. Foto: Getty Images

Strămoșii lui Tyrannosaurus rex și dinozaurii erbivori care le serveau drept pradă obișnuiau să se adune pentru a bea apă dintr-o lagună situată în ceea ce este astăzi Scoția, sugerează o nouă cercetare.

Deși megalozaurii carnivori vânau sauropodele cu gât lung în urmă cu 167 de milioane de ani, cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh spun că noile urme descoperite arată că ambele tipuri de dinozauri se aflau în apropierea lagunei, într-un mod asemănător animalelor moderne care se adună în jurul surselor de apă.

Autorul principal al studiului, Tone Blakesley, absolvent de master la universitatea scoțiană, a declarat pentru CNN că a făcut parte dintr-un mic grup care a identificat inițial trei urme într-o zonă izolată de pe Peninsula Trotternish de pe Insula Skye, în 2019.

„A fost foarte palpitant”, a spus Blakesley, care a documentat în total 131 de urme pentru acest studiu. El a folosit o dronă pentru a realiza mii de imagini suprapuse ale sitului, pe care le-a transformat apoi în modele digitale 3D folosind un software specializat.

Datorită formei lor plate, urmele fuseseră anterior confundate cu vizuini de pești. Blakesley a explicat că acest lucru s-a întâmplat deoarece stratul de nisip de deasupra unui strat mult mai dur de noroi era foarte subțire, lăsând doar o adâncitură superficială.

„Sunt păstrate cu detalii extraordinar”, a adăugat el.

Urmele datează din perioada Jurasicului Mijlociu, o etapă importantă în evoluția dinozaurilor, dar din care s-au păstrat puține roci, a spus Blakesley. Prin urmare, acest sit din nordul Scoției oferă informații valoroase despre viața dinozaurilor din acea perioadă.

Spre deosebire de vremea rece și vântoasă de astăzi de pe Insula Skye, în Jurasicul Mijlociu, regiunea avea un climat cald și umed, de tip subtropical, iar lagunele se aflau într-un vast estuar fluvial, a explicat Blakesley.

Sauropodele erau „uriași greoi care înaintau încet”, a spus el, estimând, pe baza distanței dintre urme, că acești dinozauri se deplasau cu aproximativ 2,5 kilometri pe oră – jumătate din viteza medie de mers a unui om. Ei foloseau gâturile lungi pentru a se hrăni cu frunze din vârful coniferelor și al altor arbori.

Un loc suprarealist

Megalozaurii, niște theropozi de dimensiunea unui jeep, se deplasau mult mai rapid, cu aproximativ 8 kilometri pe oră, traversând laguna fie în căutarea prăzii, fie pentru a găsi adăpost și odihnă, a explicat Blakesley.

„Ar fi fost un loc cu adevărat suprarealist în care să te afli”, a spus cercetătorul.

Cu toate acestea, deși dinozaurii erau prezenți în zonă în aceeași perioadă, urmele nu oferă dovezi că au interacționat în jurul lagunei. De fapt, este puțin probabil ca aceștia să fi stat unul lângă altul.

„Pentru sauropode ar fi fost un dezastru dacă s-ar fi întâmplat așa ceva”, a explicat Blakesley. „Tentația unui prânz... ar fi fost prea mare pentru theropozi.”

Blakesley continuă să cerceteze situl și a descoperit noi urme de dinozaur chiar marți, a spus el pentru CNN.

„Mai sunt urme de găsit”, a declarat cercetătorul, adăugând că investighează și alte situri cu urme de dinozauri atât pe Insula Skye, cât și în sudul Angliei.

Studiul a fost publicat miercuri în revista PLOS One.

×
x close