Un nou studiu al cercetătorilor a dezlegat unul dintre cele mai mari mistere ale Pământului: Ce se află în interiorul lui?
Aceştia au descoperit că miezul Pământului conţine o cantitate de 0,1-0,8% carbon. Descoperirea a fost făcută cu ajutorul simulărilor pe calculator, cercetătorii ajungând la concluzia că miezul Pământului este format din carbon, scrie
livescience.com.
Fiind impenetrabil, la 2890 de km sub suprafaţa planetei, nucleul este un adevărat mister. Densitatea de fier pur este mai mare decât densitatea bazei, care se calculează prin studii seismice şi de laborator.
Chiar dacă cea mai mare parte a centrului Pământului este formată din fier, oamenii de ştiinţă s-au gândit că trebuie să conţină şi o cantitate mică de elemente mai uşoare, cum ar fi oxigenul şi sulful. Folosind simulări pe calculator, cercetătorii de la Universitatea Davis din California şi Academia Chineză de Ştiinţe din Beijing au descoperit că elementul cel mai comun Pământului, carbonul, se ascunde de asemenea în centru.
"Ştiam densitatea miezului şi faptul că fierul şi nichelul nu pot da această densitate. Este nevoie de ceva mai uşor", a spus Qing-Zhu Yin, profesor la Universitatea California.
În modelul folosit pe computer, în afară de carbon au fost testate siliciul, oxigenul, fosforul, magneziul, hidrogenul şi azotul. O cunoaştere exactă a influenţei carbonului poate ajuta la identificarea momentului exact al formării lui.
"Este vorba de înţelegerea naturii Pământului", a spus Yin. "Suntem capabili să înţelegem mai bine procesele fizice şi chimice implicate în formarea Pământului."