Un cercetător neozeelandez a declarat că a descoperit misterul din spatele "insulei-fantomă", inclusă în marile atlase ale lumii, dar negăsită până acum, scrie
Mediafax. Acesta susţine că eroarea s-a produs în însemnările furnizate de o balenieră în 1876.
Serviciul online Google Earth şi marile atlase din lume au cartografiat o insulă din Pacificul de Sud care de fapt... nu există. Aceasta a fost căutată de o echipă de cercetători australieni, cu ocazia unei expediţii geologice, însă au fost nevoiţi să anunţe că insula este de negăsit.
Insula este vizibilă pe Google Earth şi pe atlasele lumii sub numele de Sandy Island, din Marea Coralilor, la jumătatea distanţei dintre Australia şi teritoriul francez Noua Caledonie.
Pe de altă parte, Times Atlas of the World a identificat-o sub numele de Sable Island.
De asemenea, insula a fost semnalată şi de o navă de cercetători ştiinţifici, potrivit Mariei Seton, membra echipei de oameni de ştiinţă plecaţi în căutarea insulei.
Un cercetător de la muzeul din Aukland a decis să analizeze documentele de arhivă pentru a afla ce s-a întâmplat de fapt cu insula.
"Insula a fost semnalată de echipajul balenierei Velocity", a declarat Shaun Higgins pentru postul de radio ABC, precizând că echipajul acelei ambarcaţiuni a raportat o serie de "stânci mari" şi câteva "insule de nisip".
"Presupun că ei au repertorizat un risc, în epocă. Poate că au repertorizat un recif pe cale să se nască sau poate că au crezut că au văzut un recif. Sau poate că s-au înşelat în privinţa coordonatelor acelui loc. Există multe posibilităţi", a adăugat el.
"Ce avem noi aici este de fapt un punct de pe hartă, notat în epocă şi care a fost de atunci copiat şi recopiat", a precizat cercetătorul neozeelandez.