Antena 3 CNN Life Știinţă Una dintre cele mai mari catastrofe ecologice ale omenirii. Marea omorâtă de oameni

Una dintre cele mai mari catastrofe ecologice ale omenirii. Marea omorâtă de oameni

1 minut de citit Publicat la 11:45 29 Sep 2014 Modificat la 11:45 29 Sep 2014
marearal.jpg
Foto: NASA
Lacul Aral (cunoscut şi sub denumirea de Marea Aral) era, în anii `60, al patrulea lac al lumii în funcţie de mărimea bazinului. În 2014, din cauza devierii apelor râurilor care îl alimentau, lacul a secat, aşa cum arată şi imaginile făcute publice în luna august de NASA. Cercetătorii spun că situaţia lacului Aral reprezintă una dintre cele mai mari catastrofe ecologice ale omeniri.

În urmă cu cinci decenii, lacul avea o suprafaţă de 68.500 km² şi o adâncime maximă de 69 de metri, fiind al patrulea lac din lume după Lacul Superior, Marea Caspică şi Lacul Victoria. Marea Aral era alimentată de râurile Amudaria şi Sârdaria, fiind renumită în fosta URSS pentru resursele sale piscicole şi pentru staţiunile de pe coasta sa.

Cotele apei Aralului au început să scadă dramatic începând din anul 1961, după ce cursurile celor două râuri care îl alimentau au fost deviate spre canalele de irigare din Asia Centrală.



Navele flotei piscicole sovietice au ieşit pentru ultima oară în largul Aralului în anul 1983. Tot atunci, a fost ultimul sezon turistic în staţiunile de pe coasta de sud.

"Este pentru prima oară în istoria modernă când bazinul estic al lacului a secat complet”, explică geograful Philip Micklin, de la Universitatea din Michigan, citat de livescience.com.

Lacul sărat Aral este situat în Asia Centrală, între Kazahstan şi Uzbekistan.

Imagine realizată în august 2014:




Imagine realizată în 2000:



Imagine realizată în 1985:






×
x close