Oamenii de știință au anunțat descoperirea unui vast ocean sub suprafața de gheață a unuia dintre sateliții planetei Saturn, Enceladus, conform Associated Press.
Cercetători americani și italieni au făcut această descoperire prin intermediul sondei Cassini, o sondă rezultată în urma unei colaborări între NASA și ESA și care se află de 17 ani în apropierea lui Saturn, studiind această planetă, celebrele sale inele dar și sateliții săi.
Acest ocean de apă lichidă — puțin mai mare decât Lake Superior din America de Nord — se află la polul sud al lui Enceladus.
Datele obținute de cercetători nu indică o eventuală extindere spre polul nord a acestui ocean, conform coordonatorului acestui studiu, Luciano Iess de la Universitatea Sapienza din Roma. Acest corp de apă are adâncimea medie de 40 de kilometri și se află sub mai mulți kilometri de gheață. Pe Pământ, acest corp de apă s-ar întinde între Polul Sud și Noua Zeelandă.
Instrumentele rudimentare de la bordul sondei Cassini nu pot determina dacă în acest corp de apă există forme de viață, însă această descoperire face din interiorul satelitului Enceladus "un potențial loc foarte atractiv pentru a căuta viață extraterestră", în sistemul nostru solar, conform planetologului Jonathan Lunine, de la Universitatea Cornell.