Antena 3 CNN Life Știinţă Un studiu a stabilit ziua cea mai bună pentru măsurarea greutății și cât de des să ne urcăm pe cântar dacă vrem să slăbim

Un studiu a stabilit ziua cea mai bună pentru măsurarea greutății și cât de des să ne urcăm pe cântar dacă vrem să slăbim

N.B.
2 minute de citit Publicat la 07:30 12 Oct 2024 Modificat la 07:30 12 Oct 2024
O femeie isi ascunde fata in spatele unui cantar
Mijlocul săptămânii este momentul ideal pentru a păși pe cântar, pentru că în weekend facem mai multe excese alimentare, apoi ne echilibrăm dieta încet încet. Sursa foto: Getty images (poza cu caracter ilustrativ)

Un studiu de la Cornell University, New York, stabilește care este ziua săptămânii cea mai potrivită pentru a ne cântări. În weekend avem tendința să ne îngrășăm, apoi să slăbim puțin câte puțin în zilele următoare.  Cu excepția unor cazuri particulare, cântărirea zilnică nu aduce multe avantaje pe termen lung.

Se pare că există o zi mai bună decât celelalte pentru a te cântări: miercuri. Explicația vine dintr-un studiu de la Cornell University: în weekend avem tendința să mâncăm mai mult şi să facem excese, apoi să ne echilibrăm dieta puțin câte puțin în zilele următoare. Acesta este motivul pentru care mijlocul săptămânii este momentul ideal pentru a urca pe cântar. 
Stefano Erzegovesi, medic nutriționist și psihiatru, expert în nutriție preventivă și tulburări de alimentație, a explicat pentru Corriere della Sera: "Primul sfat este să vă cântăriţi întotdeauna în aceeași zi a săptămânii, chiar dacă nu este miercuri".

O cercetare, care a apărut în publicaţia International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, a constatat că participanții care s-au cântărit mai des, în fiecare săptămână sau în fiecare zi, timp de câteva luni, au pierdut mai multe kilograme decât persoanele care nu s-au cântărit des. Cu toate acestea, nu s-a găsit niciun beneficiu suplimentar în a face acest lucru în fiecare zi.

"În general, este bine să te urci pe cântar o dată pe săptămână pentru cei care urmează o dietă nutrițională și o dată la 1-2 luni pentru cei care nu urmează niciun fel de plan alimentar programat", a precizat expertul. "În acest fel menținem auto-monitorizarea activă a semnalelor noastre fizice și suntem mai conștienți de legătura dintre greutate și stilul de viață."

Toată lumea se confruntă cu fluctuaţii naturale ale greutății care oscilează cu 0,35% pe parcursul săptămânii. Dintre cele două, cântărirea săptămânală pare să țină cont mai bine de aceste modificări normale, care au diverse cauze, dintre care multe sunt legate de conținutul de apă al organismului. "Chiar și o oscilație a stării de hidratare poate provoca o diferență de 1 kg de la o zi la alta, dar asta nu este greutate reală, este doar apă", clarifică Erzegovesi.

"Apa, la rândul ei, este legată de hormoni, de nivelul de activitate fizică, de conținutul de sodiu din alimentație, toți factori care pot afecta greutatea. Chiar și după o cină bogată în carbohidrați s-ar putea să vă simțiţi mai balonaţi, dar și în acest caz este o schimbare aparentă. Organismul reține temporar mai multă apă: pentru fiecare gram de carbohidrați consumat, reținem 3-4 grame de apă pentru a stoca energie sub formă de glicogen. Doar persoanele care și-au epuizat rezervele de glicogen, adică cei care urmează diete sărace în carbohidrați sau cei care mănâncă mulți carbohidrați după un post mai lung de 12 ore, rețin mai multă apă după o masă bogată în carbohidrați. În fine, iată un sfat pentru a nu rămâne robii obsesiei cântarului şi al numărului care indică greutatea şi ca să evaluăm toate semnalele corpului: cum ne simțim și câtă energie avem când ne trezim, cum sunt starea de spirit și capacitatea de concentrare. Când greutatea scade într-un mod sănătos, organismul trimite mai multe semnale pozitive. Atunci când scade într-un mod nesănătos, de exemplu cu o dietă extrem de dezechilibrată, nivelurile energetice, fizice și mentale sunt adesea compromise."

×
Etichete: cantarire dieta studiu
x close