Antena 3 CNN Life Știinţă Un român este acuzat de prăbuşirea sondei Schiaparelli pe Marte

Un român este acuzat de prăbuşirea sondei Schiaparelli pe Marte

roman.jpg
24 Noi 2016   •   15:02

Acuzații grave la adresa lui Dumitru Popescu, fondatorul companiei Arca Space Corporation. Agenţia Spaţială Italiană (ASI) susține că românul este responsabil de prăbuşirea, pe 19 octombrie, a unei sonde pe planeta Marte, din cauza unei erori de funcţionare a sistemelor pe care Arca trebuia să le testeze.

Potrivit informațiilor transmise de Agenţia spaţială italiană (ASI) și publicate de La Repubblica, Arca Space Corporation ar fi de vină pentru prăbuşirea pe planeta Marte, pe 19 octombrie 2016, a modulului Schiaparelli, după ce Agenţia Spaţiala Europeană (ESA) a încredinţat companiei fondate de Dumitru Popescu misiunea realizării unor teste importante legate de intrarea în atmosferă a modulului.

Reprezentanții Agenției Spațiale mai spun că Arca a primit contractul privind testarea sistemelor de control a reintrarii în atmosferă a sondei spaţiale, deşi nu avea suficientă experienţă în domeniu, lipsindu-i „competenţe specifice suficiente“.

Pentru efectuarea testului cerut de ESA, compania lui Popescu a primit 1,1 milioane de euro, dar testul nu a mai avut loc pentru că regiunea unde urma să fie efectuat, deasupra Mării Negre, era în apropiere de Crimeea, iar Rusia tocmai invadase peninsula.

Dumitru Popescu a absolvit Teologia și şi-a întrerupt studiile de inginerie spaţială în cadrul Univesităţii Politehnica din Bucureşti. După 3 ani ani, în 1999, a infiinţat Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (Arca), sub forma unei organizaţii non-guvernamentale, care a intrat în atenţia publicului odată cu participarea la concursul Google Lunar X Prize în 2011.

 

 

×
Citește mai multe din Știinţă
» Vezi toate știrile din Știinţă
Cele mai noi știri
Parteneri
x close