Antena 3 CNN Life Știinţă Un mega meteorit a rupt fundul mării și a fiert oceanele. Ce s-a întâmplat când roca S2, cât Londra de mare, s-a prăbușit pe Pământ

Un mega meteorit a rupt fundul mării și a fiert oceanele. Ce s-a întâmplat când roca S2, cât Londra de mare, s-a prăbușit pe Pământ

Mia Lungu
4 minute de citit Publicat la 11:15 22 Oct 2024 Modificat la 12:11 22 Oct 2024
meteorit prabusit impact pamant
Meteoritul S2 a provocat un crater de 500 km pe Pământ. Sursa foto: Getty Images

Un meteorit uriaș, descoperit pentru prima dată în 2014, a provocat un tsunami mai mare decât oricare altul din istoria cunoscută a omenirii și a fiert oceanele, au descoperit oamenii de știință, potrivit BBC.

Roca spațială, de 200 de ori mai mare decât cea care a distrus dinozaurii, s-a izbit de Pământ când planeta noastră era la început, acum trei miliarde de ani.

Având asupra lor ciocane, oamenii de știință au mers pe jos până la locul impactului din Africa de Sud pentru a desprinde bucăți de rocă care să le permită să înțeleagă prăbușirea.

Echipa a găsit, de asemenea, dovezi că impactul masiv al asteroizilor nu a adus doar distrugere pe Pământ, ci a contribuit la dezvoltarea vieții timpurii.

„Știm că, după formarea Pământului, existau încă o mulțime de resturi care zburau prin spațiu și care se izbeau de Pământ”, spune profesorul Nadja Drabon de la Universitatea Harvard, autorul principal al noii cercetări.

„Dar acum am descoperit că viața a fost foarte rezistentă în urma unora dintre aceste impacturi uriașe și că, de fapt, a înflorit și a prosperat”, spune ea.

Meteoritul S2 a fost mult mai mare decât roca spațială cu care suntem cel mai familiarizați. Cel care a dus la dispariția dinozaurilor acum 66 de milioane de ani avea o lățime de aproximativ 10 km, adică aproape înălțimea muntelui Everest.

Unde a fost Pământul lovit de meteoritul S2

Dar S2 avea o lățime de 40-60 km și o masă de 50-200 de ori mai mare.

A lovit când Pământul era încă în primii ani de viață și arăta foarte diferit. Era o lume acvatică, cu doar câteva continente ieșind din mare. Viața era foarte simplă - microorganisme compuse din celule unice.

Locul impactului din Eastern Barberton Greenbelt este unul dintre cele mai vechi locuri de pe Pământ cu rămășițe ale prăbușirii unui meteorit.

Prof. Drabon a călătorit acolo de trei ori împreună cu colegii săi, mergând cu mașina cât mai departe posibil în munții îndepărtați înainte de a parcurge restul drumului cu rucsacurile în spate.

Rangerii i-au însoțit cu mitraliere pentru a-i proteja împotriva animalelor sălbatice, precum elefanții sau rinocerii, sau chiar a braconierilor din parcul național.

Ei căutau fragmente mici de rocă, lăsate în urmă de impact. Cu ajutorul unor ciocane, au adunat sute de kilograme de rocă și le-au dus la laboratoare pentru analiză. Profesoara Drabon a depozitat cele mai prețioase fragmente în bagajele sale. „De obicei sunt oprită de securitate, dar le spun cât de interesantă este știința, apoi se plictisesc foarte tare și mă lasă să trec”, spune ea.

A plouat cu picături de rocă topită

Echipa a reconstituit acum ce a făcut meteoritul S2 când s-a prăbușit violent pe Pământ. Acesta a provocat un crater de 500 km și a pulverizat roci care au fost ejectate la viteze incredibil de mari pentru a forma un nor care a înconjurat globul.

„Imaginați-vă un nor de ploaie, dar în loc să cadă picături de apă, sunt picături de rocă topită care plouă din cer”, spune profesorul Drabon.

Un tsunami uriaș ar fi măturat tot globul, ar fi sfâșiat fundul mării și ar fi inundat coastele. Tsunami-ul din 2004 din Oceanul Indian ar fi pălit în comparație cu acesta, sugerează profesorul Drabon.

Toată această energie ar fi generat cantități masive de căldură care ar fi fiert oceanele, provocând evaporarea a zeci de metri de apă. De asemenea, temperatura aerului ar fi crescut cu până la 100C.

Cerul ar fi devenit negru, sufocat de praf și particule. Fără ca lumina soarelui să pătrundă în întuneric, viața simplă de pe uscat sau din apele de mică adâncime care se baza pe fotosinteză ar fi fost distrusă.

Ce s-a întâmplat după ce un tsunami a măturat toată planeta

Detaliile cataclismului sunt similare cu ceea ce au descoperit geologii cu privire la alte impacturi majore de meteoriți și cu ceea ce se bănuia despre S2.

Dar ceea ce profesorul Drabon și echipa sa au descoperit în continuare a fost surprinzător. Dovezile din roci au arătat că perturbările violente au eliminat nutrienți precum fosforul și fierul care au hrănit organismele simple.

„Viața nu numai că a fost rezistentă, dar și-a revenit foarte repede și a prosperat”, spune ea.

„Este ca atunci când vă spălați pe dinți dimineața. Se omoară 99,9% din bacterii, dar până seara toate revin, nu-i așa?”, spune ea.

Noile descoperiri sugerează că marile impacturi au fost ca un fertilizator uriaș, trimițând în jurul globului ingrediente esențiale pentru viață, precum fosforul.

Tsunami-ul care a măturat planeta ar fi adus, de asemenea, apă bogată în fier din adâncuri la suprafață, oferind microbilor timpurii un plus de energie.

Descoperirile se adaugă opiniei tot mai răspândite în rândul oamenilor de știință, conform căreia viața timpurie a fost de fapt favorizată de succesiunea violentă de roci care au lovit Pământul în primii ani de viață, spune profesorul Drabon.

„Se pare că viața de după impact a întâlnit de fapt condiții foarte favorabile care i-au permis să înflorească”, explică ea.

Descoperirile sunt publicate în jurnalul științific PNAS.

×
x close