Antena 3 CNN Life Știinţă Un izotop medical care poate distruge celulele canceroase va fi produs la reactorul 2 de la Centrala Nucleară de la Cernavodă

Un izotop medical care poate distruge celulele canceroase va fi produs la reactorul 2 de la Centrala Nucleară de la Cernavodă

centrala de la cernavoda
Un izotop medical care poate distruge celulele canceroase va fi produs la reactorul 2 de la Centrala Nucleară de la Cernavodă. FOTO: INQUAM PHOTOS - George Călin
de Ioana Ciobanu    |    13 Oct 2024   •   09:21

România va dezvolta, în premieră, o tehnologie importantă la Centrala Nucleară de la Cernavodă, care ar putea revoluționa tratamentele împotriva cancerului. Nuclearelectrica, operatorul centralei, va produce un izotop medical, care are potențialul de a distruge celulele canceroase fără a le afecta pe cele sănătoase. Producția va avea loc într-o unitate specială, la reactorul 2 al centralei.

Acest izotop medical anti-cancer va fi fabricat la o unitate specială la reactorul 2 al centralei de la Cernavodă.

Produsul are un potențial uriaș atât în tratarea tipurilor de cancer cunoscute, cât și în tratarea tipurilor de cancer mai puțin întâlnite.

Această tehnologie este posibilă și poate fi implementată în România datorită tipului de reactoare pe care țara noastră le are deja.

Există un studiu de fezabilitate care atestă faptul că unitatea ce ar urma să fie dezvoltată la reactorul numărul 2 este viabilă atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere tehnic.

O tehnologie asemănătoare deja există în alte state, la o centrală canadiană.

În România, producția comercială și finalizarea acestei tehnologii ar urma să fie gata în anul 2020 și și șapte în luna decembrie, deci peste aproximativ 3 ani.

 

×
Citește mai multe din Știinţă
» Vezi toate știrile din Știinţă
Cele mai noi știri
Parteneri
x close