Antena 3 CNN Life Știinţă Un inventator palestinian a construit prima maşină electrică din Fâşia Gaza

Un inventator palestinian a construit prima maşină electrică din Fâşia Gaza

M.T.
2 minute de citit Publicat la 17:17 10 Sep 2012 Modificat la 17:17 10 Sep 2012
Un inventator palestinian a construit prima maşină electrică din Fâşia Gaza
Foto: Mediafax/AFP
Munther al-Qassas, un şofer de taxi de 32 de ani, a construit prima maşină electrică din Fâşia Gaza.

Nu goana după celebritate a fost motivul din spatele invenţiei, ci dificultăţile cu care se confruntă locuitorii din această zonă.

„M-am gândit să fac o maşină care să se potrivească la condiţiile din Gaza. Criza de combustibil îi forţează pe oameni să stea ore în şir la coadă la benzinării sau să plătească sume mari de bani pe piaţa neagră”, a declarat al-Qassas pentru AFP.

Munther a lucrat câteva luni la invenţia sa, pe acoperişul casei sale, unde colecţionează diverse gadgeturi. Maşina nu are uşi, poate duce doi pasageri în spate şi a fost construită în întregime din materiale reciclate.

Caroseria este făcută în întregime din lemn, iar anvelopele au fost luate de la o roabă veche. În aceste condiţii, nimeni nu se miră de faptul că invenţia lui al-Qassas nu este deloc un monstru al vitezei, atingând cel mult 20 km/h.

Cu totul, maşina electrică a costat 1.000 de dolari, o cifră care reprezintă o mică avere în Fâşia Gaza şi un uriaş efort financiar din partea bărbatului de 32 de ani, care este deţinătorul unei diplome în ştiinţe politice.

„Situaţia mea financiară este un adevărat obstacol pentru visele mele. Eu aş vrea să îmbunătăţesc această maşină şi să-i adaug alte lucruri, să o fac să funcţioneze bazându-se pe energie solară. O pot face, dar am nevoie de bani”, explică inventatorul.

Deocamdată, maşina lui al-Qassas trebuie să stea la încărcat timp de cinci ore înainte de a putea fi folosită pentru patru ore.

Un prim pas spre visul de a construi o maşină solară.

Munther a fost pasionat de mic de electronice. În adolescenţă, obişnuia să desfacă diverse aparate, doar pentru a vedea cum funcţionează, apoi a trecut la repararea frigiderului sau a maşinii de spălat pe care le avea mama sa. Curând, făcea la fel pentru vecini şi prieteni.

În ciuda acestei pasiuni, nu a reuşit să-şi cultive hobby-ul la o universitate. În schimb, a devenit un cunoscut inventator local, deşi nu a câştigat vreun premiu.

„Sunt sigur că, dacă eram într-o altă ţară, aş fi primit mai multă atenţie şi aş fi câştigat nişte premii pentru ceea ce am făcut”, spune al-Qassas.

Bărbatul este de părere că lipsa oportunităţilor pentru pasionaţii de ştiinţă din Gaza reprezintă o mare problemă: „Este nevoie să fim încurajaţi, dar nimănui nu-i pasă să facă acest lucru cu tinerii care vor să studieze ştiinţa sau să-şi dezvolte abilităţile. Guvernul ar trebui să sponsorizeze oamenii tineri şi să încurajeze creativitatea ştiinţifică”.

×
x close