Antena 3 CNN Life Știinţă Un ghețar vital din Antarctica “fumegă”. Imagini ciudate surprinse de sateliții NASA

Un ghețar vital din Antarctica “fumegă”. Imagini ciudate surprinse de sateliții NASA

Mia Lungu
2 minute de citit Publicat la 19:56 29 Oct 2024 Modificat la 20:50 29 Oct 2024
seasmoke_oli_20241010_lrg
Sursa foto: NASA Earth Observatory

Un ghețar vital din Antarctica pare să fumege, într-o imagine rară surprinsă de un satelit NASA la începutul acestei luni, transmite CNN.

Așa-numitul „fum de mare” nu este, de fapt, fum, ci ceață - și apare sub forma unor șuvițe albe și vâscoase deasupra suprafeței întunecate a apei oceanului, unde ghețarul Pine Island se întâlnește cu marea, în imaginea din satelit de mai sus.

Apa și vântul au fost esențiale în apariția fumului de mare. O serie de vânturi puternice au îndepărtat gheața și apa mai rece, permițând apei mai calde să iasă la suprafață, potrivit NASA. Apa mai caldă a injectat aer mai cald și mai umed în aerul extrem de uscat și rece care o străbătea. Conflictul de temperatură a făcut ca umiditatea din aer să se condenseze în ceață.

De la sol, aceasta ar arăta ca și cum cineva ar fi pornit o mașină de ceață înfricoșătoare într-o casă bântuită deasupra apei. Zona apropiată de suprafața apei este învăluită într-o ceață stranie care seamănă cu fumul, de unde și porecla.

Fumul de mare în sine nu este un fenomen rar - poate apărea oricând aerul uscat și deosebit de rece trece peste o masă de apă mai caldă. Acesta este adesea observat pe Marile Lacuri, atunci când prima rafală arctică a iernii trece peste lacuri care sunt încă relativ calde.

Dar observarea prin satelit deasupra ghețarului Pine Island a fost rară, deoarece zona este de obicei învăluită în nori, potrivit NASA.

Ghețarul Pine Island este o parte vitală și foarte monitorizată a Antarcticii, care este amenințată de încălzirea globală. Ghețarul acționează ca o conductă pentru stratul masiv de gheață care îl înconjoară, trimițând un flux de gheață în oceanul adiacent.

Acest flux a crescut „dramatic” începând cu anii 1990, pe măsură ce ghețarul este dezechilibrat de aerul cald, de apă și de lipsa zăpezii și nu își poate reîncărca gheața, a relatat anterior CNN.

Acesta, împreună cu așa-numitul „Ghețar al Judecății de Apoi” vecin, Thwaites, pierd gheață într-un ritm accelerat în ultimele decenii și au potențialul de a ridica singuri nivelul mării cu câțiva metri.

Ghețarii contribuie, de asemenea, la prevenirea prăbușirii restului stratului de gheață din Antarctica din spatele lor, care are suficientă gheață pentru a ridica nivelul mării cu o catastrofă de 3 metri.

×
x close