2013 a fost un an excepțional pentru inventica românească. Dar puțină lume știe că așa e aproape în fiecare an: sute de inventatori români participă la saloanele de inventică de pe întreg globul și revin în țară cu diplome, medalii și recunoaștere internațională.
Prin acest proiect unic le-am spus povestea cu voce tare, în cât mai multe locuri, la cele mai înalte niveluri, în toate mediile, dar mai ales în cel studențesc și cel de afaceri. Aici este miza: să transformăm acești oameni minunați în vectori de comunicare și într-un liant între noile generații și managerii de succes. Inventica poate și trebuie să fie o sursă generatoare de profit, de reputație și cariere de succes.
Pe 6 noiembrie, la Universitatea Politehnică din Bucureşti, va avea loc un dialog-dezbatere despre invenţiile şi inventatorii din România alături de Prof. univ. Alexandru Marin – Director al Oficiului de Transfer de Tehnologie din cadrul Universităţii Politehnice din Bucureşti şi Prof. univ. Dr. rer. nat. Marius Enăchescu – Director al Centrului pentru Ştiinţa Suprafeţei şi Nanotehnologie din cadrul Universităţii Politehnice din Bucureşti. Din această discuţie vom afla care este impactul invenţiilor asupra societăţii, despre parcursul de la o idee la o invenţie brevetată/aplicată în industrie sau economie şi, nu în ultimul rând, vom face cunoştinţă cu managerul de resurse umane al 3M România, precum şi cu Cătălin Velescu, director al 3M România.
Conferinţa va avea loc miercuri, 6 noiembrie 2013 orele 11, în sala CD 016 a Facultăţii IMST, din cadrul Universităţii Politehnice din Bucureşti.
Campania națională Premiază Inovaţia este un demers unic de mediatizare, promovare și sprijin acordat inventicii românești. Am lansat un wikinnovation: o enciclopedie online de prezentare, promovare și studiere a celor mai importanți inventatori români contemporani. De altfel, acest portal enciclopedic este platforma principală de comunicare în campania noastră.
Ne-a bucurat să vedem, încă de la început, implicarea inventatorilor în acest proiect: mulți dintre inventatorii premiați la Salonul de Inventică de la Geneva s-au înscris pe www.premiileinovatiei.ro. Şi mai mulți au venit la evenimentele, întâlnirile şi discuțiile noastre publice. Dar cea mai importantă a fost susținerea lor față de proiect, în general, sprijin care nu poate fi cuantificat în vreun fel şi pentru care le mulțumim nemăsurat.
este un proiect fără precedent prin amploarea și implicațiile sale. Inventica și inventatorii români trebuie să fie cunoscuți marelui public. Valorile care susțin știința și cercetarea românească au nevoie de mai multă promovare și de mai mult suport financiar. În acest sens, tot în noiembrie 2013 vom organiza evenimentul Premiile Inovației Românești, o gală de excepție la care vor participa toți cei care cred în acest proiect, de la inventatorii înșiși, până la autorități, oameni de afaceri, reprezentanți ai presei, profesori și studenți.