Coralii Marii Bariere, care au suferit pentru al doilea an consecutiv un fenomen de albire ca urmare a temperaturilor în creştere, nu au nici o şansă de a-şi reveni, au avertizat oameni de ştiinţă australieni, citaţi de AFP.
Cercetătorii au anunţat în luna martie că recifele de corali din Marea Barieră de Corali din Australia s-au confruntat cu un episod de albire fără precedent, pentru al doilea an consecutiv.
Ecosistemul, care se întinde pe o suprafaţă de 2.300 kilometri - cel mai mare din lume - a suferit deja în 2016 cel mai grav episod de albire înregistrat vreodată, din cauza creşterii temperaturilor oceanului în lunile martie şi aprilie.
„Cele două episoade grave de albire, survenite la 12 luni diferenţă, fac ca recifele deteriorate în 2016 să nu aibă nici o şansă de a se recupera”, a declarat James Kerry, un biolog de la Universitatea James Cook.
Albirea coralilor este fenomen care are drept rezultat modificări de culoare. El este cauzat de creşterea temperaturii apei care conduce la expulzarea algelor simbiotice ce dau coralului culoarea şi nutrienţii necesari.
Recifele îşi pot reveni dacă apa se răceşte, însă pot muri dacă fenomenul persistă.
Episodul actual de albire este cel de-al patrulea, după cele din 1998, 2002 şi 2016, aminteşte AFP.