Antena 3 CNN Life Știinţă Un degetar hi-tech le va permite oamenilor să se mângâie la distanţă

Un degetar hi-tech le va permite oamenilor să se mângâie la distanţă

degetar silicon
Un degetar de silicon hi-tech va permite mângâierile la distanţă, o idee care pare concepută pentru îndrăgostiții care îşi trăiesc povestea departe unul de celălalt. Sursa foto: University College London
de N.B.    |    23 Sep 2024   •   14:11

Mângâierile la distanţă cu ajutorul unui degetar de silicon hi-tech: o idee care pare concepută pentru îndrăgostiții care îşi trăiesc povestea departe unul de celălalt. 


Bamh, acronim pentru Bioinspired Adaptable Multiplanar Haptic este un fel de degetar dezvoltat în laboratoarele de la University College din Londra și subiectul unui studiu publicat în „Nature Communications” şi citat de Corriere della Sera, o inovație fascinantă dezvoltată în ultimele luni de cercetătorii englezi.
Proiectul a pornit iniţial cu scop medical, în special pentru a facilita diagnosticele legate de pierderea sensibilității tactile. Însă odată realizat, va putea permite oamenilor să se țină de mână chiar dacă se află în locuri diferite. 
Dispozitivul minune a fost prezentat publicului în cadrul unui eveniment de la British Science Festival al cărui participanții au putut să-l testeze personal.

Cum funcționează dispozitivul pentru atingeri la distanţă

Dispozitivul este un degetar de silicon, cu proprietăţi hi-tech. Prin impulsuri care se încadrează în intervalul de sensibilitate cuprins între 0 și 130 Hertz, este capabil să stimuleze receptorii pielii, oferind astfel o experiență tactilă care nu a fost niciodată atât de precisă.

"Sistemul pe care l-am dezvoltat poate produce stimuli statici și pulsatori în diferite puncte ale vârfului degetului, cu niveluri de intensitate care pot fi mai mici sau mai mari decât pragul de sensibilitate umană. Este important de menționat că acești stimuli sunt livrați într-o gamă de frecvențe care corespund sensibilității receptorilor tactili ai pielii, permițând o experiență care simulează foarte aproape de realitate senzația de a interacționa cu obiecte reale în viața de zi cu zi.", a explicat profesorul Helge Wurdemann, unul dintre cei cinci autori ai cercetării.
Cercetătorii iau în calcul, și datorită inteligenței artificiale, de a folosi Bamh și în alte domenii decât cel clinic.

 

×
Subiecte în articol: degetar hi tech stiinta descoperire
Citește mai multe din Știinţă
» Vezi toate știrile din Știinţă
Cele mai noi știri
Parteneri
x close