Antena 3 CNN Life Știinţă Un bărbat a găsit un craniu uman pe un deal în Prahova, apoi i-a anunțat pe arheologi. Savanții au fost uimiți când i-au aflat vechimea

Un bărbat a găsit un craniu uman pe un deal în Prahova, apoi i-a anunțat pe arheologi. Savanții au fost uimiți când i-au aflat vechimea

A.I.
3 minute de citit Publicat la 16:59 10 Apr 2025 Modificat la 16:59 10 Apr 2025
Craniu vechi de 5000 de ani Urlati Prahova 4
Mormântul vechi de 5000 de ani a fost găsit de un cioban din Prahova. Foto: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova / Facebook

Un mormânt preistoric a cărui vechime este de circa cinci milenii a fost găsit de un bărbat din Prahova, fiind în prezent conservat și cercetat de arheologii din județ, transmite joi Agerpres.

Bărbatul, care este cioban, mai are o descoperire arheologică la activ, notează sursa citată.

Conform informațiilor postate pe pagina de Facebook a Muzeului Județean de Istorie şi Arheologie Prahova, mormântul a fost descoperit în localitatea Urlați.

"Aflat la nord de Valea Semanului, cartier al orașului Urlați (Prahova), Vârful Scoruș este dealul cu cea mai mare altitudine din zonă (aproximativ 500 m). (...) Oase umane (craniu), aflate într-o ruptură naturală dinspre nordul platoului, au fost descoperite de către Cosmin Florin Dumitrache, cioban din localitatea Ceptura, care a anunțat Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova.

Craniul cu vechimea de cinci mii de ani fusese expus la lumină

Menționăm că, în anul 2024, aceeași persoană ne-a anunțat despre apariția unor oase umane în baza Dealului Merez din localitatea Șoimești. Şi atunci am intervenit şi am cercetat un mormânt aparținând epocii medievale care are o vechime de aproape 500 de ani conform datării absolute realizate ulterior", a precizat sursa citată.

În urma informațiilor primite, specialiștii s-au deplasat în zonă, unde au constatat prezența unor oase umane aparținând unui mormânt afectat de alunecări minore de teren. Osemintele au fost protejate, cercetarea fiind demarată după obținerea autorizației.

Craniul găsit avea culoarea albă, ceea ce înseamnă că a fost expus la lumină o perioadă îndelungată.

"În luna martie, un colectiv de arheologi din cadrul Muzeului Județean de Istorie şi Arheologie Prahova format din Alin Frînculeasa, Octav Negrea şi Eduard Ghinea s-a deplasat pe teren pentru a cerceta zona în care au apărut oasele umane. În urma intervenției arheologice a fost descoperit un schelet uman parțial prăbușit în râpa naturală odată cu pământul desprins. Oasele, cu o stare de conservare excepțională, aparțineau unui individ adult, de sex masculin, depus în mormânt conform tradițiilor de înmormântare ale comunităților umane din preistorie.

Defunctul fusese așezat dorsal cu membrele inferioare îndoite şi brațele pe lângă corp. Craniul era orientat spre est. În apropierea brațului stâng avea depusă o piesă din piatră lungă de aproape 20 cm care ar putea reprezenta un topor. Au fost descoperite şi două mici fragmente ceramice care par să indice locuirea acestui deal într-o perioadă chiar mai veche decât mormântul identificat", se menționează în postarea muzeografilor.

Descoperire importantă pentru perioada preistorică a Munteniei

Mormântul are, conform estimărilor, o vechime de cinci mii de ani, iar descoperirea poate fi foarte importantă pentru perioada preistorică a Munteniei.

"Având o vechime estimată de circa cinci milenii, mormântul este unul preistoric, putând fi atribuit perioadei timpurii a epocii bronzului. Este situat în apropierea sitului de pe Dealul Merez (sat Șoimești) în care muzeul din Ploiești derulează săpături arheologice sistematice din anul 2014.

Zona poate să devină una foarte importantă pentru perioada preistorică a Munteniei, urmând să continuăm cercetările în paralel cu cele de pe Dealul Merez situat la mai puțin de 1 kilometru est de Vârful Scoruș", mai precizează Muzeul Județean de Istorie şi Arheologie Prahova. 

×
x close