Un aranjament de pietre din Australia rivalizează cu celebrul Stonehenge din Marea Britanie, pe care, spun cercetătorii, l-ar întrece în vechime, scrie Mashable.
Duane Hamacher, un astronom de la Universitatea Monash, care a studiat astronomia indigenă australiană ani de zile, susține că ansamblul de pietre Wurdi Youang ar putea avea mai mult de 11.000 de ani.
În cazul în care se dovedește că are dreptate, atunci înseamnă că aborigenii au practicat astronomia cu mult înaintea populațiilor din zona Europei.
"Unele cadre universitare s-au referit la acest aranjament de piatră de aici ca la versiunea Australiei a ansambului de la Stonehenge. Însă adevărata întrebare este următoarea: Este Stonehenge din Marea Britanie copia ansamblului Wurdi Youang din Australia, că acesta din urmă este mult mai vechi”, a spus dr. Duane Hamacher.
Ansamblul are o latime de 50 de metri si este format din peste 100 de pietre de mari dimensiuni, aflându-se pe terenul aparținând Wurdi Youang, în Victoria.
Pietrele sunt poziționate în așa fel încât să indice locul în care apune soarele în timpul solstițiului de iarnă și de vara, pentru a marca cea mai lungă și cea mai scurta zi a anului.
Imagine prelucrată cu situl de la Wurdi Youang