Cercetătorii britanici au dezvoltat o nouă metodă prin care transformă celulele stem în celule hepatice funcţionale, o tehnică ce ar putea înlocui procedurile scumpe şi riscante de transplant de ficat, informează
Reuters.
O echipă condusă de Institutul Sanger de la Universitatea Cambridge a folosit metode de ultimă oră pentru a corecta o mutaţie genetică a celulelor stem, derivate dintr-o biopsie de piele a pacientului, şi le-a dezvoltat în celule hepatice funcţionale.
În timpul prezentării proiectului, Allan Bradley, directorul Institutului Sanger, a arătat că tehnica folosită nu lasă urme ale manipulării genetice, decât corectura propriu-zisă.
"Aceştia sunt primii paşi, dar, dacă această tehnologie poate fi folosită în cadrul tratamentului, va oferi numeroase beneficii pacienţilor", a declarat acesta.
Celulele stem sunt celulele sursă ale corpului, din ele dezvoltându-se toate celelalte celule ale organismului. Oamenii de ştiinţă susţin că acestea ar putea transforma medicina, oferin tratamente pentru orbire, afecţiuni la coloana vertebrală sau alte răni grave şi pot fi chiar sursă de celule sănătoase pentru organele bolnave.