O tulpină modificată genetic a virusului care provoacă herpes a generat rezultate promiţătoare în tratarea cancerului de piele, arată un studiu prezentat de
BBC News. Atunci când este injectată în tumori, tulpina modificată a virusului reuşeşte să se multiplice şi să elibereze anumite substanţe care luptă eficient împotriva cancerului.
Potrivit rezultatelor acestui studiu clinic, publicat în Journal of Clinical Oncology, noua terapie are potenţialul de a prelungi cu mai mulţi ani speranţa de viaţă a pacienţilor diagnosticaţi cu melanom.
Autorii studiului consideră că noul tratament, denumit T-Vec, ar putea deveni în viitorul apropiat o terapie suplimentară extrem de folositoare.
Tratamentul nu a fost deocamdată omologat.
Testele preliminare au fost efectuate pe un eşantion alcătuit din 436 de pacienţi din 64 de centre medicale din Statele Unite, Marea Britanie, Canada şi Africa de Sud care erau diagnosticaţi cu melanom inoperabil.
La începutul acestui an, un medicament folosit în imunoterapie, pembrolizumab, a devenit primul tratament aprobat printr-o procedură urgentată în Marea Britanie pentru pacienţii cu melanom în stare avansată, în urma unei decizii a guvernului britanic.
Melanomul ocupă locul al şaselea în topul celor mai frecvente tipuri de cancer din Marea Britanie.