Antena 3 CNN Life Știinţă Telescopul Webb a făcut o descoperire fără precedent într-o galaxie ciudată

Telescopul Webb a făcut o descoperire fără precedent într-o galaxie ciudată

stele galaxie getty images
Telescopul Webb a făcut o descoperire fără precedent într-o galaxie ciudată. Foto: Getty Images
de Laura Dinu    |    09 Oct 2024   •   21:00

Astronomii au descoperit un lucru fără precedent cu ajutorul telescopului spațial James Webb al NASA. Mai exact, o galaxie cu o semnătură luminoasă ciudată, pe care o atribuie faptului că gazul galaxiei strălucește mai puternic decât stelele sale. Descoperită la aproximativ un miliard de ani după Big Bang, galaxia GS-NDG-9422 (denumită 9422) ar putea reprezenta veriga lipsă în evoluția galaxiilor, între primele stele ale universului și galaxiile familiare și bine stabilite.

„Primul meu gând când am privit spectrul galaxiei a fost: ”ăsta e un lucru ciudat”. De fapt, asta este exact ceea ce telescopul Webb a fost proiectat să dezvăluie: fenomene complet noi în universul timpuriu care ne vor ajuta să înțelegem cum a început povestea cosmică,” a spus cercetătorul principal, Alex Cameron, de la Universitatea din Oxford, potrivit eurekalert.org.

Cameron l-a contactat pe colegul său, Harley Katz, un teoretician, pentru a discuta despre descoperirea neobișnuită. Împreună, echipa lor a descoperit că modelele computerizate ale norilor de gaz cosmic, încălziți de stele foarte fierbinți și masive, până la punctul în care gazul strălucea mai puternic decât stelele, corespundeau aproape perfect cu observațiile telescopului Webb.

„Se pare că aceste stele trebuie să fie mult mai fierbinți și mai masive decât cele pe care le vedem în universul local, ceea ce are sens, deoarece universul timpuriu era un mediu foarte diferit,” a spus Katz.

În universul local, stelele fierbinți și masive au o temperatură cuprinsă între 40.000 și 50.000 de grade Celsius. Potrivit echipei, galaxia 9422 conține stele mai fierbinți de 80.000 de grade Celsius.

Echipa de cercetare bănuiește că galaxia se află în mijlocul unei scurte faze de formare intensă de stele într-un nor dens de gaz care produce un număr mare de stele masive și fierbinți. Norul de gaz este bombardat cu atât de mulți fotoni emanați de stele încât strălucește extrem de puternic.

Pe lângă noutatea sa, faptul că gazul strălucește mai puternic decât stelele este intrigant, deoarece este un fenomen prezis în primele generații de stele din univers, cunoscute drept stele din Populația III.

„Știm că această galaxie nu conține stele de tip Populația III, deoarece datele telescopului Webb arată o complexitate chimică prea mare. Totuși, stelele sale sunt diferite de ceea ce cunoaștem – stelele exotice din această galaxie ar putea fi un ghid pentru a înțelege cum galaxiile au făcut tranziția de la stelele primordiale la tipurile de galaxii pe care le știm deja,” a explicat Katz.

În acest moment, galaxia 9422 este un exemplu al acestei faze de dezvoltare a galaxiilor, dar rămân multe întrebări fără răspuns. Sunt aceste condiții comune în galaxiile din acea perioadă sau sunt rare? Ce ne pot spune despre fazele și mai timpurii ale evoluției galaxiilor? Cameron, Katz și colegii lor de identifică activ alte galaxii pentru a le adăuga la această populație, cu scopul de a înțelege mai bine ce se întâmpla în univers în primul miliard de ani după Big Bang.

„Este un moment incitant, să putem folosi telescopul Webb pentru a explora această perioadă din univers, care anterior era inaccesibilă,” a spus Cameron. „Suntem doar la începutul noilor descoperiri și înțelegeri.”

Lucrarea de cercetare este publicată în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

×
Subiecte în articol: telescopul James Webb galaxie constelatie
Citește mai multe din Știinţă
» Vezi toate știrile din Știinţă
Cele mai noi știri
Parteneri
x close