Potrivit lui John Grunsfeld, directorul departamentului ştiinţific al agenţiei spaţiale americane, Kepler a rămas blocat din cauza defectării unui mecanism care permite telescopului să se orienteze spre o direcţie dată de pe bolta cerească.
"Telescopul a fost pus în modul de funcţionare de siguranţă" pentru a ne asigura că panourile solare să fie orientate spre Soare pentru a reîncărca bateriile şi pentru a continua comunicarea cu Terra, a adăugat el.
Inginerii americani au constatat săptămâna trecută că giroscopul lui Kepler nu se mai mişca, în ciuda comenzilor trimise de la sol. Aceeaşi problemă a apărut în iulie 2012 cu un alt giroscop al telescopului Kepler, care a încetat să mai funcţioneze.
"Din păcate, Kepler nu se află într-un loc în care putem să trimitem astronauţi" pentru a-l repara, a adăugat directorul departamentului ştiinţific al agenţiei spaţiale americane.
"Nu suntem însă pregătiţi să anunţăm sfârşitul oficial al lui Kepler", a insistat John Grunsfeld.
A fost descoperită cea mai mică planetă observată vreodată
Kepler este primul telescop care a fost special construit pentru a căuta planete asemănătoare cu Terra în alte sisteme solare din galaxia noastră, Calea Lactee.
Până în prezent, Kepler a detectat 2.740 de exoplanete potenţiale, din care 112 au fost confirmate până acum cu ajutorul altor telescoape şi echipamente.
În aprilie, astronomii au anunţat descoperirea, făcută cu ajutorul telescopului Kepler, a două exoplanete care prezintă cel mai mare grad de asemănare cu Terra observat vreodată şi pe care apa poate să rămână în stare lichidă, permiţând astfel vieţii să existe.