În ultimii treizeci de ani, astronomii au folosit telescopul spațial Hubble pentru a studia marginile universului. Acum, în timp ce oamenii de știință au analizat datele colectate de telescop, ei ajung la concluzia uluitoare că „ceva ciudat” se întâmplă cu universul. Telescopul, care a fost lansat în 1990, i-a ajutat pe astronomi să identifice 40 de „markeri” pentru spațiu și timp pentru a măsura rata de expansiune a universului.
Organizația a declarat într-un comunicat: „Urmărirea ratei de expansiune a universului a început în anii 1920 cu măsurători ale astronomilor Edwin P. Hubble și Georges Lemaître.
„În 1998, aceasta a dus la descoperirea „energiei întunecate”, o forță respingătoare misterioasă care accelerează expansiunea universului.
„În ultimii ani, datorită datelor de la Hubble și de la alte telescoape, astronomii au descoperit o altă întorsătură: o discrepanță între rata de expansiune măsurată în universul local, comparativ cu observațiile independente de imediat după Big Bang, care prezic o valoare diferită de expansiune.
„Cauza acestei discrepanțe rămâne un mister.
„Dar datele Hubble, care cuprind o varietate de obiecte cosmice care servesc drept markeri de distanță, susțin ideea că se întâmplă ceva ciudat, posibil implicând o fizică nouă.”
Folosind aceste date actualizate și mai precise, astronomii au descoperit că universul se extinde mult mai repede decât credeau inițial.
Oamenii de știință de la NASA au prezis mai devreme că universul ar trebui să se extindă cu o rată de aproximativ 67,5 kilometri pe secundă pe megaparsec, da sau ia 0,5 - dar observațiile arată că este în jur de 73.
Folosind aceste măsuri, oamenii de știință au prezis că universul se va dubla în dimensiune în următorii zece miliarde de ani.
Echipele continuă să decodeze datele pentru a descoperi secretele universului.
Adam Riess de la Institutul de Știință al Telescopului Spațial (STScI) și de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, Maryland, a adăugat: „Obțineți cea mai precisă măsură a ratei de expansiune a universului din standardul de aur al telescoapelor și al markerilor de mile cosmice”.
Cercetătorii vor aprofunda acum acest mister folosind noul telescop spațial James Webb, care a fost lansat recent în spațiu și este aproape gata să trimită primele observații înapoi.
Noul telescop spațial ar trebui să permită oamenilor de știință să vadă noi markeri de mile care sunt și mai departe și la o rezoluție mai bună.