Oftalmologii îi avertizează pe toţi cei care au devenit dependenţi de filmele tridimensionale că nu e cazul să facă excese. Asta dacă nu vor să înlocuiască ochelarii speciali cu unii cu dioptrii multe.
Tehnologia 3D e la fel ca ciocolata. Dacă ai prins gustul, e foarte greu să te opreşti.
"Dacă se păstrează proporţiile şi dacă utilizarea este de scurtă durată, deci nici într-un caz zile în şir sau în aceeaşi zi mai mult de 2-3 ore, atunci este bine", a precizat dr. Monica Pop, medic oftalmolog.
Ceea ce au arătat testele făcute de medici confirmă şi producătorii de aparatură care utilizează tehnologia 3D.
"În manuale este recomandat ca cel care urmăreşte să facă pauză de 15 minute la fiecare 45 de minute de urmărire a unui program 3D", a declarat Alexandrescu Florin, asistent de vânzări.
Cei mai sensibili la tehnologia 3 D sunt copiii. Ei, spun doctorii, nu au voie să vizioneze mai mult de un film cu efecte tridimensionale pe săptămână. În cazul celor care suferă de epilepsie, o astfel de vizionare e total nerecomandată.
"Succesiunea rapidă de imagini poate provoca o criză de epilepsie celor care au această boală sau celor care au gena", a explicat dr. Monica Pop.
Specialiştii spun că organismul uman face un efort considerabil în momentul urmăririi programelor tridimensionale. În primul rând, creierul e pus suplimentar la muncă. Ochelarii speciali apelează la abilitatea creierului de a suprapune două imagini alăturate, astfel încât să pară că pot fi văzute în adâncime.
Circa 30% dintre utilizatorii tehnologiei 3D au ameţeli şi dureri de cap după doar câteva minute de vizionare, iar cei care abuzează de această tehnologie îşi strică vederea.
Românii sunt mari amatori de tehnologie 3D. În primele şase luni ale anului au fost vândute peste 1.000 de televizoare cu tehnologie 3D încorporată.