Superluna Albastră, un fenomen astronomic inedit, va avea loc la începutul săptămânii viitoare. Cea mai mare și mai strălucitoare lună plină din 2024 va răsări pe 19 august, potrivit Live Science.
Luna Sturionilor este numită lună albastră din cauza unei ciudățenii astronomice. Există două tipuri de luni albastre: o lună albastră lunară (a doua lună plină într-o lună) și o lună albastră sezonieră (a treia dintre cele patru luni pline din același sezon astronomic). De la solstițiul de vară din 20 iunie, au existat luni pline pe 22 iunie și 21 iulie. Luna sturionilor din 19 august și următoarea lună plină, Luna recoltei, din 18 septembrie, vor avea loc înainte de echinocțiul din 22 septembrie.
Lunile albastre de orice tip apar o dată la doi-trei ani, potrivit NASA. Ultimele luni albastre sezoniere au fost în octombrie 2020 și august 2021, iar următoarea lună albastră sezonieră va avea loc în mai 2027, potrivit timeanddate.com.
Pasionații de astronomie pot observa cel mai bine fenomenul privind în partea de est, la răsăritul lunii. Experții spun că nu este nevoie de binocluri sau telescoape, dar că pot ajuta la dezvăluirea detaliilor de pe suprafața lunară, care nu sunt vizibile cu ochiul liber.
Luna plină din august este numită după sturioni, care se găsesc în marile lacuri în această perioadă a anului. Poporul Anishinaabeg numește luna din august Minoomini Giizis, care înseamnă „Luna cerealelor (orezului sălbatic)”.
Luna plină din august este, de asemenea, o superlună, o consecință a orbitei lunare care nu este un cerc perfect. În fiecare lună, Luna atinge cel mai apropiat punct de Pământ, cunoscut sub numele de perigeu. Când perigeul coincide cu o lună plină, este o superlună.
În 2024, vor fi patru superluni, începând cu Luna Sturionului:
- Luna Recoltei – 18 septembrie (A doua Super Lună Plină a anului și când va avea loc o eclipsă parțială de Lună)
- Luna Vânătorului – 17 octombrie (A treia Super Lună a anului)
- Luna Castorului – 15 noiembrie (ultima Super Lună Plină a anului)