Antena 3 CNN Life Știinţă Supercomputerul NASA a dezvăluit o structură spiralată ciudată la marginea sistemului solar

Supercomputerul NASA a dezvăluit o structură spiralată ciudată la marginea sistemului solar

I.C.
1 minut de citit Publicat la 08:48 24 Feb 2025 Modificat la 08:49 24 Feb 2025
GettyImages-956348774
Oort Cloud ar putea avea brațe spiralate, asemenea unei galaxii în miniatură. Foto: Getty Images

Un nou studiu sugerează că norul Oort, un înveliș misterios de obiecte înghețate aflat la marginea sistemului solar, ar putea avea o structură interioară sub formă de disc spiral, asemănătoare unei galaxii în miniatură.

Până acum, forma exactă a norului Oort și influențele exercitate asupra sa de forțe din afara sistemului nostru solar au rămas necunoscute. Însă cercetătorii au dezvoltat un nou model teoretic care indică această posibilă structură, scrie Live Science.

Norul Oort s-a format acum 4,6 miliarde de ani, din resturile rămase după formarea planetelor gigantice ale sistemului solar—Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun. Multe dintre aceste fragmente au fost aruncate dincolo de orbita lui Pluto, unde se află și astăzi.

Limita interioară a norului Oort este situată la aproximativ 2.000-5.000 de unități astronomice (AU) de Soare, iar marginea exterioară poate ajunge între 10.000 și 100.000 AU. (O unitate astronomică este echivalentă cu aproximativ 150 de milioane de kilometri, distanța medie dintre Pământ și Soare.)

Distanța extremă face ca obiectele din norul Oort să fie prea mici, prea slabe și prea lente pentru a putea fi observate direct, chiar și cu cele mai puternice telescoape. Majoritatea dovezilor despre existența acestui nor provin din studiul cometelor cu perioade lungi, care sunt expulzate din nor și ajung să orbiteze în jurul Soarelui.

Pentru a înțelege mai bine forma norului Oort, cercetătorii au folosit date despre orbitele cometelor și influențele gravitaționale din interiorul și exteriorul sistemului solar pentru a construi un model al structurii acestuia. Un factor esențial luat în calcul este „fluxul galactic”, adică atracțiile gravitaționale exercitate de stele, găuri negre și centrul galaxiei noastre asupra obiectelor din norul Oort.

Simularea, realizată cu ajutorul supercomputerului Pleiades al NASA, a dezvăluit că partea interioară a norului Oort, cea mai dens populată (situată între 1.000 și 10.000 AU de Soare), are o formă similară unui disc spiral. Modelul sugerează că brațele acestui disc se întind pe o distanță de 15.000 AU.

Pentru a confirma această ipoteză, cercetătorii trebuie să urmărească direct obiectele din norul Oort sau să detecteze lumina reflectată de acestea, două sarcini extrem de dificile pentru care, momentan, nu există resurse dedicate.

Cu toate acestea, oamenii de știință consideră că studierea acestui nor este esențială pentru a înțelege originea cometelor, evoluția sistemului solar și influența continuă a norului Oort asupra vecinătății noastre cosmice.

×
Etichete: NASA sistem solar
x close