Antena 3 CNN Life Știinţă Suntem singuri în Univers? Răspunsuri la cele mai mari mistere ale lumii

Suntem singuri în Univers? Răspunsuri la cele mai mari mistere ale lumii

2 minute de citit Publicat la 11:37 29 Iun 2012 Modificat la 11:37 29 Iun 2012
Suntem singuri în Univers? Răspunsuri la cele mai mari mistere ale lumii
Foto: ivarfjeld.wordpress.com
Este întrebarea care a contrariat omenirea timp de mai multe secole: Suntem singuri în Univers? Şi, conform unui studiu, se află în fruntea listei de mistere care se caută cu disperare să fie rezolvate, scrie Daily Mail.

Pe locul al doilea, este curiozitatea dacă există un leac pentru cancer, urmată de a treia întrebare, dacă va fi dovedit vreodată că Dumnezeu există.

Mai departe, sunt întrebări simple sau complexe, cum ar fi dacă lumina se stinge într-adevăr când frigiderul este închis, dimensiunea spaţiului, sau dacă va putea fi făcută vreodată o călătorie în timp.

De asemenea, este prezentată enigma clasică: cine a fost primul.. oul sau găina?

1. Suntem singuri în Univers?
Oamenii de ştiinţă spun că Universul este foarte probabil să conţină mai multe sisteme planetare, unde condiţiile sunt prielnice pentru ca viaţa inteligentă să se dezvolte.

2. Va exista vreodată tratament pentru cancer?
Ratele de supravieţuire pentru diferite forme de cancer sunt îmbunătăţite tot timpul cu tratamente noi, interesante, sau în curs de cercetare. Deşi este puţin probabil că va exista vreo magie pentru vindecarea peste noapte în viitorul apropiat, pacienţii vor avea posibilitatea de a trăi din ce în ce mai mult.

3. Există Dumnezeu?
Nu există dovezi palpabile, măsurabile sau ştiinţifice pentru existenţa lui Dumnezeu. Totul ţine de credinţă.

4. Cât de mare este spaţiul?
Unii astronomi cred că nu există nici o limită pentru mărimea Universului. Alţii spun că de la Big Bang s-a exitins aproximativ 150 de miliarde de ani lumină în diametru.

5. Cum şi unde a început viaţa pe Pământ?
Au existat numeroase teorii, de la diverse bacterii care intră în relaţii simbiotice, curenţi care au trecut prin scoarţa Pământului. Însă cele mai populare şi discutate sunt creaţionismul şi evoluţionismul.

6.Este călătoria în timp posibilă?
Timpul în spaţiu conţine comenzi rapide, numite "găuri de vierme", care fac, teoretic cel puţin, călătoria în timp posibilă. Cu toate acestea, găurile de vierme sunt instabile, iar deschiderea uneia ar avea nevoie de anti-gravitaţie, a cărei existenţă nu a fost încă confirmată.

7. Vom coloniza spaţiul vreodată?
Poate. Unii spun că ar trebui să ne gândim serios la crearea unor colonii în altă parte, în sistemul nostru solar, în condiţiile în care Pământul a devenit neospitalier. NASA a avut deja întâlniri pe teraformarea - modificarea deliberată a condiţiilor de pe alte planete sau sateliţi pentru a le face similare cu cele de pe Pământ.

8. Ce va înlocui petrolul şi când?
Surse alternative de energie sunt disponibile, dar trebuie să răspundă cererilor de pe piaţă, în scopul înlocuirii uleiului. Există totuşi progrese în domeniul nanotehnologiei, care ar putea fi soluţia.

9. Cum va fi sfârşitul Universului?

Teoriile includ faptul că Universul îşi va opri extinderea şi apoi se va prăbuşi, că se va răci atât de tare până va ajunge la zero absolut, sau că energia întunecată va depăşi în cele din urmă greutatea.

10. Cât timp fi prelungită viaţa umană?
Durata de viaţă a şoarecilor în cadrul experimentelor i-a convins pe oamenii de ştiinţă că oamenii vor putea trăi în curând mai multe sute de ani.

×
x close