Antena 3 CNN Life Știinţă Sunt oamenii mai sinceri atunci când sunt beți? Cercetătorii dezvăluie în ce cazuri poate fi alcoolul un ser al adevărului

Sunt oamenii mai sinceri atunci când sunt beți? Cercetătorii dezvăluie în ce cazuri poate fi alcoolul un ser al adevărului

pahar vin
Pahar de vin, imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Getty Images
de Mia Lungu    |    02 Sep 2024   •   22:46

Vechea expresie în limba latină „In vino veritas”, care înseamnă „În vin, există adevăr”, este doar una dintre numeroasele zicale care perpetuează ideea că alcoolul este un fel de ser al adevărului. Fraza este atribuită lui Pliniu cel Bătrân, un om de știință, istoric și soldat roman, deși aforisme similare pot fi urmărite chiar mai departe, în Grecia antică.

Dar chiar îi face alcoolul pe oameni mai sinceri? Răspunsul este și da și nu, au declarat experții pentru Live Science.

Alcoolul „ne face mai predispuși să spunem tot ce ne trece prin cap”, a declarat Aaron White, liderul Filialei de Epidemiologie și Biometrie a Institutului Național pentru Abuzul de Alcool și Alcoolism. „În unele cazuri, acesta ar putea fi adevărul. În unele cazuri, ar putea fi ceea ce credeți că este adevărul în starea dumneavoastră de ebrietate.”

Așadar, există cu siguranță o probabilitate mai mare ca cineva să își spună părerea sinceră după câteva pahare. Dar există, de asemenea, șansa să spună ceva care pare real în timpul beției, dar pe care nu l-ar lua în serios când este treaz. De exemplu, un prieten beat ar putea face promisiuni îndrăznețe că se va muta din oraș sau își va da demisia de la locul de muncă, doar pentru a le retrage în dimineața următoare.

Oamenii devin mai extrovertiți după ce beau, arată studiile

În timp ce o căutare extinsă online nu a găsit niciun rezultat direct pentru cercetarea modului în care alcoolul influențează onestitatea, studiile privind impactul alcoolului asupra personalității, emoțiilor și cogniției contribuie la susținerea acestei idei.

De exemplu, un studiu publicat în 2017 în revista Clinical Psychological Science a analizat modul în care s-a schimbat personalitatea participanților după ce aceștia au consumat suficiente limonade cu vodcă pentru a ajunge la o concentrație de 0,09% alcool în sânge - puțin peste limita legală federală de conducere în SUA și Anglia. Observatorii externi au remarcat că cea mai mare schimbare în personalitatea participanților după ce au băut a fost faptul că au devenit mult mai extrovertiți. Deși studiul nu a analizat dacă alcoolul a fost un ser al adevărului, este logic ca o persoană care se simte mai în largul ei într-un cadru social să fie, de asemenea, mai predispusă la sinceritate.

Capacitatea alcoolului de a-i ajuta pe oameni să iasă din carapace îi poate ajuta să spună ceea ce gândesc, dar White spune că efectele sale asupra emoțiilor pot face ca aceste gânduri să fie mai schimbătoare.

„Alcool tinde să ne intensifice emoțiile”

„În general, constatăm că consumul de alcool tinde să ne intensifice emoțiile”, a declarat Michael Sayette, profesor de psihologie la Universitatea din Pittsburgh, pentru Live Science. „S-ar putea să zâmbim mai mult și să vorbim mai tare în interacțiunile plăcute, dar poate, așa cum a spus cercetătorul [profesor emerit la Universitatea Stanford] Claude Steele, am putea fi, de asemenea, mai predispuși să plângem în berea noastră în situații mai puțin plăcute.”

Aceste emoții accentuate ar putea determina oamenii să spună ceea ce le trece prin cap atunci când sunt treji, dar pot, de asemenea, să pună pe cineva într-o stare de volatilitate în care să spună ceva ce nu vrea cu adevărat să spună sau să regrete profund mai târziu. Este similar cu modul în care consumul de alcool îi face pe unii oameni mai predispuși să devină violenți sau să joace jocuri de noroc - acțiuni care le pot trece prin minte când sunt treji, dar pe care ar avea mijloacele să le evite.

„Deoarece alcoolul ne poate schimba gândurile și sentimentele, nu este surprinzător faptul că și comportamentele se pot schimba”, a declarat Sayette. „Alcoolul ne poate determina comportamentele să devină mai extreme”.

Aceste efecte provin din capacitatea alcoolului de a provoca dezinhibare, ceea ce înseamnă că o persoană este mai predispusă să acționeze conform impulsurilor sale. Acest lucru se întâmplă deoarece alcoolul atenuează semnalele din cortexul prefrontal, o regiune a creierului care reglează comportamentul și controlează impulsurile, a explicat White.

Mai mult, alcoolul suprimă și amigdala, o structură din adâncul creierului cunoscută pentru declanșarea sentimentelor de frică și anxietate. În timp ce o persoană este trează, amigdala trimite, în general, semnale de avertizare care pot opri o persoană să spună sau să facă lucruri care ar putea duce la un pas greșit, dar aceste semnale se liniștesc după câteva pahare.

Așadar, există cu adevărat „veritas in vino”?

Desigur, oamenii sunt mai predispuși să dezvăluie secrete după câteva pahare de vin - dar sunt, de asemenea, predispuși să spună ceva ce nu cred cu adevărat și pe care îl vor regreta în dimineața următoare. Efectele alcoolului asupra minții sunt pur și simplu prea complexe pentru a avea un efect alb-negru asupra onestității.

„Alcoolul nu este un ser al adevărului”, a spus White. „Asta e sigur”.

×
Subiecte în articol: alcoolul oameni beți
Citește mai multe din Știinţă
» Vezi toate știrile din Știinţă
Cele mai noi știri
Parteneri
x close