Sucurile din comerţ nu au fost niciodată o alegere potrivită pentru o dietă sănătoasă, însă un nou studiu arată că riscurile asupra sănătăţii consumatorilor sunt mai mari decât se credea. Chiar şi în cazul persoanelor care consumă cantităţi moderate de suc.
Un colorant artificial folosit în produsele care au culoarea caramelului - ingredient utilizat la producerea băuturilor pe bază de cola sau a ice tea-urilor – conţine un compus chimic cancerigen numit „4-methylimidazol” (4-MEI).
Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului a inclus compusul chimic 4-MEI pe lista substanţelor cu risc cancerigen pentru oameni. Pe baza acestor informaţii, autorităţile din California au decis, în 2011, ca pe etichetele tuturor băuturilor care conţin un nivel ridicat de 4-MEI să existe un avertisment privind riscul pe care îl implică substanţa.
"Consumatorii de sucuri sunt expuşi la o substanţă cancerigenă folosită de producători exclusiv în scopuri estetice”, explică cercetătorul Keeve Nachman. „Substanţa pune în pericol sănătatea publică şi ridică semne de întrebare privind necesitatea utilizării colorantului artificial în băuturile fără alcool”, a continuat cercetătorul, citat de
Science Alert. 58% dintre americanii cu vârste de peste 6 ani consumă zilnic, în medie, cel puţin o cutie de suc.