Cum ar fi dacă ar exista un studiu dedicat ideii de fericire şi împlinire în viaţă? Ar trebui să fie făcut în decursul a zeci de ani, să urmărească vieţile mai multor oameni, de la naştere până la bătrâneţe, pentru a vedea care sunt priorităţile şi ce învaţă oamenii. Şi probabil ar fi prea ambiţios ca să aibă, de fapt, subiecţi.
Ei bine, un grup de cercetători de la Harvard A FĂCUT acest studiu, cu toate elementele care contează şi care definesc fiinţa umană, relatează
Huffington Post.
Studiul are, totuşi, nişte limitări. Nu au fost incluse femeile, de exemplu. Şi totuşi, s-a demonstrat a fi foarte relevant în sensul caracterizării omului. Şi oricum, concluziile sunt universale.
Iată lecţiile acestui studiu
1. Dragostea este tot ce contează
Poate părea evident, sau o placă folosită deja prea mult, dar este adevărat: Dragostea este cheia spre o viaţă fericită şi împlinită. Un reprezentant al Harvard a explicat că există doi stâlpi pentru fericire. Unul este dragostea. Al doilea este găsirea unei metode de a păstra dragostea în viaţă.
Conform oficialilor care au lucrat la acest studiu, există o idee extrem de importantă: Relaţiile umane sunt cele mai importante elemente în viaţă. Un om ar putea să aibă o carieră de succes, bani şi stare fizică bună dar, fără susţinere, fără relaţii, fără afecţiune, nu ar putea niciodată să fie fericit.
2. Este vorba despre mai mult decât bani şi putere
Studiul a confirmat, din nou, ceea ce alte studii mai mici au spus deja. Că banii şi puterea nu înseamnă neapărat fericire. Sigur, nu trebuie excluse aceste elemente, dar trebuie înţeles că acestea sunt doar nişte bucăţi dintr-o imagine mai mare. Şi chiar dacă ele pot părea importante acum, pe măsură ce avansăm în viaţă, priporităţile se schimbă.
3. Indiferent cum pornim în viaţă, tot putem deveni mai fericiţi
Un bărbat pe numele Godfrey Minot Camile a intrat în acest studiu cu foarte puţine semne de satisfacţie în viaţă. Avea cel mai mic rating de stabilitate în viitor, dintre toţi subiecţii şi chiar a încercat să se sinucidă în trecut. Dar, la sfârşitul vieţii, el era unul dintre cei mai fericţi. De ce? "Şi-a petrecut viaţa căutând dragostea", a explicat oficialul.
4. Conexiunile sunt cruciale
Bucuriile sunt conexiuni, conform studiului. "Cu cât ai mai multe zone din viaţă pe în care poţi să faci conexiunile, cu atât mai bine". În termeni de satisfacţie profesională, spre exemplu, se pare că oamenii sunt mult mai motivaţi şi fericiţi când simt implicarea în muncă decât atunci când e vorba de a munci pentru bani şi succes, în mod tradiţional.
"Concluzia studiului este că legăturile, conexiunile reprezintă tot", a conchis oficialul.