Peste jumătate dintre români (57%) cred în horoscop şi consideră că acesta are fundament ştiinţific, arată un studiu Ivox, realizat la comanda Asociaţiei Secular-Umaniste din România şi dat publicităţii marţi într-o conferinţă de presă.
Potrivit studiului, 6 din 10 români cred că intuiţia este la fel de importantă în viaţă ca explicaţiile ştiinţifice, unul din 10 români consideră că Pământul este plat, acest lucru fiind vizibil cu ochiul liber, iar doi din 10 români cred că Soarele se învârte în jurul Pământului.
Homeopatia se bazează pe dovezi ştiinţifice - consideră 58% dintre români şi tot atâţia cred şi că antibioticele distrug viruşi.
Peste jumătate (58%) au încredere în vaccinuri iar un sfert consideră că homeopatia poate face minuni în cancer, când tratamentele clasice eşuează.
Majoritatea românilor (64%) consideră că sistemul de învăţământ este axat prea mult pe teorie şi prea puţin pe practică, fapt valabil şi în cazul ştiinţelor.
Cercetarea confirmă şi un nivel ridicat de religiozitate în rândul populaţiei, cu diferenţe notabile în ceea ce priveşte practicile religioase - 32% dintre respondenţi se consideră religioşi, dar merg la biserică doar cu ocazia marilor sărbători, iar 30% dintre participanţi se consideră religioşi, fără a obişnui să meargă la biserică.
Potrivit studiului, patru din 10 români consideră că omul a fost creat de Dumnezeu.
Referitor la educaţia ştiinţifică, patru din 10 români (41%) consideră că şcoala nu i-a ajutat prea mult în fundamentarea cunoştinţelor; şase din 10 respondenţi şi-ar dori să aibă un nivel de cunoştinţe ştiinţifice mai ridicat.
De altfel, o treime dintre români au observat că tinerii nu prea sunt atraşi să studieze ştiinţe în şcoală şi nici nu mai sunt interesaţi să urmeze facultăţi de profil, întrucât meseriile acestea nu sunt bănoase.
În opinia a peste 90% dintre români, cercetătorii au mai multe şanse în străinătate decât în ţară.
Aproximativ jumătate dintre participanţii la studiu sunt de părere că statul ar trebui să ofere burse în domeniile ştiinţifice şi să crească bugetul Ministerul Educaţiei şi Cercetării pentru programe din domeniu.
Acelaşi studiu arată că patru din 10 români cred că ar fi oportună şi înfiinţarea de centre de educaţie ştiinţifică pentru publicul larg.
Studiul a fost realizat pe un eşantion reprezentativ de 2.477 de respondenţi din mediul urban, cu vârste de peste 18 ani, în perioada 18 - 22 septembrie.