Antena 3 CNN Life Știinţă Studiu: Disciplina şi autocontrolul îi fac pe oameni mai fericiţi

Studiu: Disciplina şi autocontrolul îi fac pe oameni mai fericiţi

1 minut de citit Publicat la 13:52 06 Iul 2013 Modificat la 13:52 06 Iul 2013
Studiu: Disciplina şi autocontrolul îi fac pe oameni mai fericiţi
Foto: astcompany.com
Se cunoaşte deja că persoanele obişnuite cu disciplina încă din copilărie duc un mod de viaţă cu mult mai sănătos la maturitate, au mai puţine probleme financiare şi încalcă mai rar legea. Un nou studiu, publicat în Journal of Personality and Social Psychology, demonstrează că oamenii cu o voinţă puternică au, pe lângă cele deja menţionate, cu mult mai multe sentimente pozitive şi sunt mult mai mulţumiţi de viaţa lor decât persoanele mai puţin disciplinate, informează vineri Der Spiegel, conform Agerpres.
 
În timpul experimentului, desfăşurat de un grup de cercetători germani şi americani în frunte cu Wilhelm Hofmann de la Universitatea din Chicago, au fost intervievaţi peste 400 de bărbaţi şi femei. Specialiştii erau interesaţi în special de măsura în care oamenii reuşeau să-şi menţină autocontrolul în viaţa de zi cu zi şi dacă ei erau mulţumiţi de viaţă în general. 
 
Desigur, toate persoanele testate au înregistrat rezultate strict individuale, însă 'în medie s-a dovedit că un om cedează pe zi doar în faţa a două din cinci tentaţii'. Oamenii care cedau unor asemenea 'impulsuri' mai des nutreau mai multe sentimente negative decât cei care aveau un anumit grad de autocontrol. Astfel, se subliniază în publicaţia ştiinţifică menţionată, rezultă că 'un om care are mai multe bucurii în viaţa de zi cu zi este mai puţin mulţumit de viaţă în general'. 
 
Supoziţiile cercetătorilor au fost confirmate şi în timpul altor experimente. Un alt grup de persoane a fost solicitat să noteze în smartphone dorinţele pe care le aveau pe parcursul unei zile. În plus, cei testaţi trebuiau să precizeze cât de des ei au încercat să se opună 'tentaţiilor problematice' care contraveneau planurilor şi obiectivelor lor importante, tentaţii de tipul mersului într-un bar în condiţiile în care trebuiau să facă economii sau cumpărarea unei pizza cu multe calorii sau a unei îngheţate în pofida interdicţiilor şi recomandărilor medicilor. 
 
Şi în acest caz s-a dovedit că 'persoanele care şi-au refuzat satisfacerea unor dorinţe spontane se simt mult mai bine şi sunt cu mult mai satisfăcuţi de viaţa lor în general'. 
 
Între timp, după cum subliniază coordonatorului studiului, Wilhelm Hofmann, voinţa poate fi antrenată: pentru aceasta trebuie efectuate anumite exerciţii. 
 
Colegul lui Hofmann, Roy Baumeister, subliniază la rândul său că 'voinţa seamănă foarte tare cu muşchii, care devin mai puternici datorită antrenamentelor'.
 

×
x close