Antena 3 CNN Life Știinţă Studiu alarmant. Ce se întâmplă în creierele copiilor care folosesc smartphone-uri

Studiu alarmant. Ce se întâmplă în creierele copiilor care folosesc smartphone-uri

S.T.
<1 minut de citit Publicat la 12:33 10 Dec 2018 Modificat la 12:33 10 Dec 2018
o_1cubqpce617b61upblbl1a5p13no8.jpg
Foto: pexels.com

Creierele copiilor care petrec mult timp jucându-se pe dispozitive mobile şi navigând pe internet par să prezinte anumite modificări, potrivit rezultatelor preliminare ale unui studiu ambiţios realizat de cercetători de la National Institutes of Health din Statele Unite.

În 21 de centre de cercetare din Statele Unite, specialişti de la NIH au început să monitorizeze creierele a 4.500 de copii cu vârste cuprinse între nouă şi zece ani, pentru a vedea dacă utilizarea intensivă a jocurilor video şi timpul petrecut pe internet au o anumită influenţă asupra dezvoltării lor, relatează AFP luni.

Primele rezultate ale acestui studiu, realizat cu ajutorul imagisticii prin rezonanţă magnetică, arată „urme diferite” în creierele copiilor care folosesc smartphone-uri, tablete şi jocuri video mai mult de şapte ore pe zi, a explicat unul dintre autorii studiului, medicul Gaya Dowling, pentru emisiunea informativă "60 Minutes".

Examenul IRM a evidenţiat o subţiere prematură a cortextului, scoarţa cerebrală care analizează informaţiile transmise creierului de cele cinci simţuri.

Subţierea cortexului „este considerată ca un proces de îmbătrânire”, a explicat aceeaşi cercetătoare, subliniind că nu se ştie deocamdată cu certitudine dacă acest proces este unul nefast. 

×
x close