Până acum, ştiam că fumatul pasiv afectează plămânii sau chiar inima celor care inhalează fumul degajat de dependenţii de nicotină! Specialiştii americani au descoperit că fumatul pasiv afectează şi auzul. Potrivit unui studiu amplu făcut peste Ocean, copiii care sunt expuşi fumului de ţigară surzesc încet, dar sigur.
Cei care stau în preajma fumătorilor riscă, în timp, să nu mai audă. Din cauza fumului de ţigară, celulele din urechea internă primesc mai puţin sânge.
O zonă devitalizată este mult mai predispusă şi la infecţii. Iar infecţiile omoară celulele rând pe rând.
Fără celule funcţionale ale aparatului auditiv la capacitate maximă normal că apar tulburări şi în sfera audio. Urechile fumătorilor pasivi suferă aceeaşi traumă ca şi cele ale tinerilor pe care îi vedem pe stradă acultând muzică la volum maxim, în căşti. Iar lista pericolelor e lungă.
Copiii care trăiesc în case care se fumează, deci copiii care fumează pasiv au un risc cu 50% mai mare de a avea tulburări de învăţare, inclusiv ADHD.
Într-o singură ţigară se află peste 40 de substanţe cancerigene. Şi alte peste 4.000, periculoase pentru organism. Ceea ce înseamnă că fumătorii riscă şi mai mult decât cei care doar inhalează fumul lor.
Românii ignoră însă avertismentele medicilor. Peste 30% din populaţia României fumează. Iar ţigările ucid anual 30.000 de români.
În mai toate ţările europene s-a interzis deja fumatul în locurile publice, ca măsură de protecţie socială. Iar rezultatele se văd deja.