Sfatul binecunoscut, potrivit căruia oamenii ar trebui să consume cât mai puţină sare pentru a-şi proteja sănătatea, ar putea fi greşit, arată trei noi studii privind consumul de sare, transmite
Reuters. Unul dintre studiile privind rata decesului şi bolile de inimă arată că dietele foarte sărace în sare ar putea fi mult mai puţin benefice pentru sănătate decât credeau experţii. Astfel de diete ar putea fi un important factor de risc.
Un al doilea studiu, despre efectele tensiunii arteriale, arată că persoanele cu o dietă ce include un consum moderat de sare nu au avut niciun beneficiu legat de starea de sănătate după ce au redus aportul de sare în organism, comparativ cu efectele observate asupra persoanele a căror dietă presupunea un aport mărit şi care au redus consumul.
"Anterior, se credea că beneficiile pentru sănătate cresc direct proporţional cu reducerea consumului de sare. Aceste două studii arată că există un nivel optim al consumului şi că mai puţin nu este în mod obligatoriu mai sănătos", a declarat doctorul Andrew Mente de la McMaster University din Hamilton, Ontario, Canada.
Un al treilea studiu efectuat de o echipă internaţională susţine teoria clasică potrivit căreia există o legătură directă între un cosum redus de sare şi o mai bună stare de sănătate şi nu a găsit nicio dovadă că un nivel foarte scăzut al sodiului în organism ar fi periculos.
Un lucru este însă susţinut de concluziile tuturor celor trei cercetări: sarea, în cantităţi mari, face rău.