"2012 a fost cel mai fierbinte an din istorie în Statele Unite, fiind marcat de o secetă cumplită şi furtuni devastatoare", se arată în scrisoare. "Aceste fenomene extreme urmăresc întocmai previziunile date de modelele de schimbare climatică într-o atmosferă sufocată de gazele poluante", scriu oamenii de ştiinţă de la The Bulletin of the Atomic Scientists, organizaţia care se ocupă de reglarea "Doomsday Clock".
Apărut în 1947, "Ceasul Apocalipsei" a fost o modalitate prin care oamenii de ştiinţă din domeniul atomic avertizau lumea cu privire la pericolul armelor atomice şi nucleare. În 1949, pe fondul relaţiilor tot mai tensionate dintre Statele Unite şi Rusia, ceasul a fost fixat la trei minute până la miezul nopţii.
În 1953, după primul test al unei bombe cu hidrogen, ceasul a fost fixat la două minute până la miezul nopţii. Cea mai optimistă oră a ceasului a fost 12 fără 17 minute, stabilită în 1991, la finalul Războiului Rece.
Din 1991 până în 2010, ceasul a urcat încet-încet către dezastru, în timp ce speranţa pentru dezarmarea nucleară totală a dispărut şi ameninţările terorismului nuclear şi schimbării climatice au prins contur tot mai clar.
În 2010, The Bulletin of the Atomic Scientists a reacţionat optimist la tratatele internaţionale pentru reducerea armamentului şi interesul pentru subiectul schimbării climatice, stabilind ceasul la ora 12 fără şase minute. De la finalul anului 2012, ceasul a revenit la 12 fără cinci minute, intrând în zona critică.