Vom fi sau nu vom mai fi peste exact o lună? Aceasta este întrebarea care îi macină pe adepţii teoriilor privind sfârşitul lumii, cu puţin înainte ca un asteroid cât două terenuri de fotbal să treacă razant pe lângă Pâmânt. Deşi dau asigurări că uriaşul obiect nu este o ameninţare, experţii NASA descriu prăpădul pe care l-ar putea produce un eventual impact.
Cam aşa arată asteroidul care va trece aproape de Pământ în noaptea de 8 spre 9 noiembrie. Un obiect întunecat, aproape sferic, cu diametrul maxim de 400 de metri şi greutate de 55 de mii de tone. Şi cam aşa arată consecinţele unui posibil impact cu Pământul.
Descoperit acum 6 ani şi botezat 2005 YU55, acest asteroid este cel mai mare obiect care va trece la o distanţă atât de mică de planeta noastră. O distanţă de 323 de mii de kilometri. Practic, se va afla între Pământ şi Lună. Asta dacă previziunile experţilor se dovedesc corecte. În Statele Unite, evenimentul este un nou prilej pentru profeţii Sfîrşitului Lumii de a lansa mesaje apocaliptice.
Oamenii de ştiinţă cred însă în steaua lor. Sau în stelele lor, dacă ne referim la experţii NASA. Au urmărit evoluţia asteroidului şi cred că nu ne va da emoţii în următorii 100 de ani. De altfel, NASA crede că a identificat până în prezent 93% dintre asteroizii de mari dimensiuni aflaţi în spaţiu. Operaţiune esenţială, spun experţii.
Mesajele par liniştitoare. Dar, în paralel, oamenii de ştiinţă caută soluţii de a distruge asteroizii care ar putea ameninţa serios pămîntul. Un exemplu ar fi lansarea unei rachete nucleare. Rămâne de văzut dacă planurile vor fi puse la punct până la următorul semnal de alarmă. Cel din 2029, când uriaşul asteroid Apophis ar putea lovi Terra.