Incidența mai mare a leziunilor la nivelul șoldurilor, maxilarelor și degetului mare arată că eforturile de scriere ale scribilor egipteni au avut un impact negativ asupra sănătății lor, potrivit noilor studii, arată The Guardian.
De la dureri de spate la oboseala ochilor, munca la birou poate avea efecte negative asupra organismului.
Dar se pare că astfel de pericole nu sunt ceva nou: cercetătorii au descoperit că scribii egipteni au suferit leziuni ale șoldurilor, maxilarelor și degetului mare, ca urmare a eforturilor lor.
Experții care studiază rămășițele unor scribi îngropați în necropola de la Abusir, Egipt, între anii 2700 și 2180 î.Hr. spun că, în comparație cu bărbații care întreprindeau alte munci, administratorii prezentau semne de modificări degenerative ale articulațiilor.
"Studiul nostru ar trebui să ofere un răspuns la întrebarea ce factori de risc profesional au fost asociați cu "profesia" de scrib în Egiptul antic", a declarat Petra Brukner Havelková, primul autor al studiului, la Muzeul Național din Praga. Ea a adăugat că lucrarea ar putea ajuta și la identificarea scribilor printre scheletele persoanelor ale căror titluri sau profesie nu erau cunoscute.
Scribii egipteni aveau un statut social ridicat și îndeplineau sarcini administrative cruciale
În revista Scientific Reports, echipa a povestit cum a analizat rămășițele a 69 de bărbați adulți din Abusir, datând din mileniul al treilea î.Hr., dintre care se știe că 30 au fost scribi.
Având în vedere că doar 1% din populație știa să scrie și să citească, acești bărbați aveau un statut social ridicat și îndeplineau sarcini administrative cruciale. Veronika Dulíková, coautor al studiului de la Universitatea Charles din Praga, a declarat că se știe că scribii au început să lucreze încă din adolescență într-o carieră profesională care putea dura zeci de ani.
Cu toate acestea, se pare că munca ar fi putut avea un impact. Deși echipa a constatat diferențe mici în ceea ce privește prevalența anumitor trăsături ale scheletului între scribi și non-scribi, sugerând că cele două grupuri erau foarte asemănătoare, scribii aveau aproape întotdeauna o incidență mai mare a anumitor modificări.
Printre acestea se numără osteoartrita în articulațiile dintre maxilarul inferior și craniu, clavicula dreaptă, umărul drept, degetul mare drept, genunchiul drept și coloana vertebrală - în special la nivelul gâtului.
De asemenea, echipa a găsit semne evidente de stres fizic la nivelul humerusului și al osului șoldului stâng, precum și depresiuni la nivelul rotulelor și modificări la nivelul gleznei drepte.