Antena 3 CNN Life Știinţă Scoica cu aspect falic care trăiește 165 de ani: i se mai spune "sapă adânc", e prețuită pentru gust și se ascunde pe fundul oceanului

Scoica cu aspect falic care trăiește 165 de ani: i se mai spune "sapă adânc", e prețuită pentru gust și se ascunde pe fundul oceanului

Geoducks
Durata de viață a moluștelor cu aspect falic poate depăși 165 de ani. Sursă foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Aug 2024   •   07:00

O moluscă bi-valvă, cu gât lung, asemănător organului sexual masculin, îi șochează pe biologi prin durata sa de viață neobișnuită, scrie Live Science.

Numită "geoduck", această vietate trăiește în apele puțin adânci de-a lungul țărmului oceanic, din Alaska până în Mexic, și poate ajunge la o greutate de 4,5 kilograme.

Durata sa de viață poate depăși 165 de ani.

Numele său uzual vine de la "gweduc", un cuvânt din limba indienilor americani Nisqually. Sensul original corespunde expresiei "sapă adânc" și are legătură cu faptul că acest organism se ancorează în sedimentele de pe fundul apei.

Scoica descrisă de Live Science se hrănește cu fitoplancton, crustacee și larve de pește.

Masculii "geoduck" se pot reproduce timp de peste 100 de ani

Corpul său este prins într-o cochilie formată din două părți articulate și dispune de un organ care ajută la săpatul în sedimente și la ancorarea pe fundul oceanic.

Pentru a se putea hrăni, aceste moluște aspiră apă de mare, o filtrează pentru a reține planctonul și alți nutrienți și elimină excesul prin "sifonul" cu lungime de peste un metru, care le conferă și aspectul falic. Acest apendice în formă de penis are două deschideri la capăt: una pentru a absorbi oxigen și fitoplancton și una pentru a elibera excesul de apă.

În medie, moluștele "geoduck" cântăresc aproximativ 1,1 kg, dar pot ajunge la peste 4 kg.

Sunt diferențiate sexual, iar masculii sunt capabili să se reproducă mai mult de 100 de ani. Femelele eliberează între un milion și două milioane de ouă la fiecare depunere.

În timp ce alte scoici se deplasează pentru a evita prădătorii, moluștele "geoduck" reacționează retrăgându-și "sifoanele". Ele sunt vânate de crabi, rechini-câine, vidre și stele de mare.

Sunt, de asemenea, considerate delicatese culinare, fiind consumate pe scară largă în toată lumea. Modalitatea de preparare implică fierberea, dar sunt servite și crude.

Forma lor a dat naștere ideii că ar avea proprietăți afrodiziace, dar nu există dovezi științifice care să susțină această ipoteză.

×
Citește mai multe din Știinţă
» Vezi toate știrile din Știinţă
Cele mai noi știri
Parteneri
x close