Când albinele ar dispărea omenirea ar mai trăi pe pământ doar patru ani, a spus Albert Einstein. Un scenariu apocaliptic. Însă, trebuie să ştiţi, ca doar anul trecut, în marile ţări, numărul familiilor de albine s-a înjumătăţit.
Pesticidele omoară insectele. Specialiştii spun că le distrug sistemul nervos. În plus, tot mai mulţi paraziţi au lăsat stupinele goale în ultimii ani. Fenomenul e întâlnit mai ales în ţările intens industrializate. De exemplu, anul trecut Banca Agricolă Americană a anunţat că numărul coloniilor de albine care nu supravieţuiesc în Statele Unite, a ajuns la 35 la sută.
O să spuneţi că putem trăi fără miere de albine. Însă nu şi fără alimente. Iar insectele fac polarizarea fără de care nu prea am mai avea mare lucru de pus pe masă.
Polenizarea care asigură undeva la peste 76% din producţia mondială de produse alimentare şi peste 84% din speciile de plante.
Autorităţile române nu sunt însă în alertă. În ţara noastră există multe terenuri neexploatate aşa că albinele resimt mai puţin poluarea.
De exemplu, iarna aceasta au dispărut în jur de 5% din familiile de albine din România. Aşa că încă stăm bine.
Anul trecut în România s-au produs peste 20.000 de tone de miere de albine. Mai bine de jumătate din această cantitate a mers către export. Apicultorii români spun că străinii plătesc bine şi pe loc.
Şi magazinele sunt pline de miere românească. Un kilogram de miere trudită de albinele noastre costă în jur de 20 de lei.