Antena 3 CNN Life Știinţă Scenariu apocaliptic. Luna ar putea ajunge pe traiectorie de impact cu Pământul

Scenariu apocaliptic. Luna ar putea ajunge pe traiectorie de impact cu Pământul

o_1b8h4jv6d1le47ir1o831sam3e68.jpg
foto: Pixabay.com
09 Feb 2017   •   11:55

În prezent, Luna se îndepărtează de Pământ cu 3,8 centimetri în fiecare an. Însă experţii consideră că lucrurile se vor schimba în viitor, iar cele două corpuri cereşti s-ar putea afla pe o traiectorie de coliziune. Dacă Pământul şi Luna s-ar ciocni, planeta noastră s-ar trasforma într-un ocean de magmă.

Predicţiile au fost făcute de către Dr. Jason Barnes, cercetător din cadrul Universităţii Idaho, notează Daily Mail.

,,Stadiul final al evoluţiei sistemului Pământ-Lună va fi reprezentat de coliziunea dintre cele două corpuri,'' declară Dr. Barnes. Luna s-a format acum 4,5 miliarde de ani şi de atunci s-a îndepărtat de Pământ. Acest proces este în mare parte provocat de acţiunea mareelor Pământului.

Luna este ţinută pe orbita sa de către forţa gravitaţională a Pământului, dar în acelaşi timp şi Luna exercită o forţă gravitaţională asupra Terrei, care provoacă mareele oceanice de pe Pământ. Pentru a înţelege modul în care Luna s-a îndepărtat de Pământ, experţii transmit lasere pe reflectoarele care au rămas pe Lună în urma misiunilor Apollo.

Peste şase milioane de ani, Soarele va intra o fază numită ,,gigantul roşu'' când va rămâne fără combustibil nuclear. Stratul exterior al Soarelui va începe să se extindă în afara orbitei Pământului, absorbind energie din sistemul Lună-Pământ. Acest fenomen va provoca schimbarea traiectoriei Lunii şi îndreptarea ei către Pământ.  Din fericire, experţii susţin că evenimentul ar putea avea loc peste 65 de miliarde de ani.

×
Subiecte în articol: Luna
Cele mai noi știri
Parteneri
x close