Antena 3 CNN Life Știinţă Saturn în opoziție: Cum se poate vedea planeta inelară în cea mai mare și mai strălucitoare formă, în această săptămână

Saturn în opoziție: Cum se poate vedea planeta inelară în cea mai mare și mai strălucitoare formă, în această săptămână

planeta saturn
Planeta Saturn surprinsă de camera Cassini, în martie 2004. Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    02 Sep 2024   •   22:20

Cel mai bun moment pentru a vedea Saturn se apropie cu pași repezi. Cea mai bună priveliște a planetei inelate are loc atunci când aceasta intră în opoziție - cu alte cuvinte, atunci când Pământul se află direct între Saturn și soare. În acest an, acest lucru se întâmplă în noaptea dintre 7 și 8 septembrie, potrivit Live Science.

Nu vreți să ratați această ocazie unică pe an de a vedea Saturn în cea mai mare și mai strălucitoare formă. După 8 septembrie 2024, nu veți mai putea vedea Saturn în opoziție până la 21 septembrie 2025. Iată tot ce trebuie să știți pentru a observa Saturn la dimensiunea și strălucirea sa maximă.

Cum să vedeți planeta Saturn pe cer

Observarea lui Saturn cu ochiul liber nu este optimă, deoarece nu veți putea vedea inelele sale uimitoare (fără echipament, planeta arată ca o stea foarte strălucitoare). Cel mai bun mod de a vedea Saturn este să folosiți un telescop de curte sau un binoclu puternic, astfel încât să puteți vedea inelele lui Saturn în relief.

Deoarece Saturn se apropie de opoziție, se va afla în partea opusă a cerului față de Soarele care apune. Pe 7 și 8 septembrie, Saturn va apărea în constelația Vărsătorului. Puteți utiliza hărți ale cerului care sunt actualizate zilnic pentru a vedea poziția actuală a lui Saturn în raport cu Vărsătorul sau, dacă doriți un ajutor mai practic în găsirea planetei cu inele, puteți utiliza aplicații precum Stellarium pentru a localiza cu ușurință Saturn sau alte obiecte cerești.

Când să vedeți planeta Saturn

Saturn va răsări între aproximativ 6 p.m. și 7 p.m. ora locală pe 7 septembrie și va apune între aproximativ 5:30 a.m. și 6:30 a.m. ora locală pe 8 septembrie. Saturn va atinge cel mai înalt punct de pe cer în jurul orei locale 24:00 pe 8 septembrie.

Saturn va ajunge în opoziție atunci când Saturn și Soarele vor fi poziționate direct opus pe cer. Acest lucru se va întâmpla la ora 12:27 a.m. EDT (n.r. ora 07:27 a.m ora României) pe 8 septembrie. Când Saturn va ajunge în opoziție, va părea mai mare, deoarece se va afla în cel mai apropiat punct de Pământ.

Dacă nu aveți ocazia să observați cerul nocturn în zilele de 7-8 septembrie, nu vă faceți griji! Saturn va apărea în continuare mai mare și mai strălucitor decât de obicei în săptămâna de dinainte și de după ce va ajunge în opoziție, așa că veți avea suficient timp să vedeți inelele lui Saturn în toată splendoarea lor.

De la începutul lunii septembrie și până pe 13 septembrie, luna va apune înainte de miezul nopții, ceea ce înseamnă că veți avea numeroase ocazii de a vedea Saturn la opoziție sau aproape de opoziție, pe un cer fără lumină de lună.

Efectul Seeliger

Atunci când observați Saturn când se apropie de opoziție, veți putea vedea Efectul Seeliger, care este o strălucire neobișnuită a lui Saturn și a inelelor sale.

Acest efect se produce din cauza poziției lui Saturn față de Soare și a poziției noastre pe Pământ: Soarele își aruncă razele din spatele Pământului direct pe Saturn, iluminându-l direct pe Saturn și inelele sale, motiv pentru care Saturn este cel mai strălucitor atunci când se află în opoziție.

×
Citește mai multe din Știinţă
» Vezi toate știrile din Știinţă
Cele mai noi știri
Parteneri
x close