Antena 3 CNN Life Știinţă Un satelit rusesc s-a rupt în peste 100 de bucăți pe orbită. Astronauții de pe ISS au reușit să se adăpostească

Un satelit rusesc s-a rupt în peste 100 de bucăți pe orbită. Astronauții de pe ISS au reușit să se adăpostească

Un satelit rusesc s-a rupt în peste 100 de bucăți pe orbită. Astronauții de pe ISS au reușit să se adăpostească
Satelit. Sursa foto: FronteraSpacial / X.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Iun 2024   •   17:21

Un satelit rusesc s-a dezintegrat, generând peste 100 de resturi şi fragmente pe orbită. În urma evenimentului, astronauţii aflaţi la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) au fost nevoiţi să se adăpostească, au anunţat agenţiile spaţiale americane, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Cauzele dezintegrării satelitului rusesc de observare a Pământului RESURS-P1, care a fost scos din funcţiune în 2022, nu sunt cunoscute deocamdată.

Evenimentul s-a produs pe o orbită din apropierea ISS, ceea ce i-a determinat pe astronauţii americani aflaţi la bord să se adăpostească în nava lor spaţială timp de aproximativ o oră, a declarat biroul ISS al NASA.

Radarele americane au detectat satelitul care a eliberat un nor de resturi pe orbita joasă a Pământului în noaptea de miercuri spre joi, a indicat compania LeoLabs, specializată în monitorizare spaţială.

Conform U.S. Space Command, satelitul a creat imediat „peste 100 de bucăţi de resturi, care pot fi urmărite”.

„USSPACECOM nu a observat ameninţări imediate şi continuă să efectueze evaluări de rutină ale conjuncturii pentru a asigura siguranţa şi sustenabilitatea domeniului spaţial”, a adăugat Comandamentul Spaţial în declaraţia sa de joi.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Marile publicații americane cer retragerea lui Biden din cursa prezidențială SUA
x close