Antena 3 CNN Life Știinţă S-a inventat „stratul de cristal” răcoritor aplicabil pe haine: Temperatura corpului a scăzut chiar și cu 9 grade Celsius, la teste

S-a inventat „stratul de cristal” răcoritor aplicabil pe haine: Temperatura corpului a scăzut chiar și cu 9 grade Celsius, la teste

Mia Lungu
3 minute de citit Publicat la 10:52 28 Aug 2024 Modificat la 10:52 28 Aug 2024
strat haine racorire corp
Tratarea țesăturilor cu „stratul de cristal” pentru efect de răcorire a corpului. Sursa foto: American Chemical Society via Youtube

Descoperirea făcută de cercetătorii de la Universitatea Massachusetts Amherst a fost prezentată, în această lună, la o conferință găzduită de American Chemical Society, o organizație științifică americană non-profit, potrivit CNN.

Echipa a dezvoltat un „strat de cristal” flexibil, pe bază de carbonat de calciu (calcar, cretă), care poate fi inclus în țesăturile obișnuite.

În timpul testelor efectuate în zile caniculare de vară, stratul nou-adăugat a făcut ca temperatura măsurată sub hainele participanților să fie cu până la 13 grade Celsius mai mică față de temperatura resimțită în aer, și cu până la nouă grade mai scăzută decât temperatura măsurată sub un strat obișnuit de haine.

„Stratul de cristal” poate fi aplicat pe aproape orice tip de țesătură disponibilă în comerț

Cercetătorii de la UMass au explicat că, pentru crearea acestui material, a fost folosit carbonat de calciu (componenta principală a calcarului și a cretei), care a fost presărat peste materialele hainelor. Stratul obținut este capabil să reflecte energia solară înapoi în atmosferă și permite eliberarea căldurii emanate de corpul uman în mod natural.

 Învelișul poate fi aplicat pe aproape orice tip de țesătură disponibilă în comerț și poate fi spălat la mașină, fără a deteriora stratul de cretă.

Comparativ cu celelalte prototipuri de până acum, noul tip de țesătură nu impune structuri rigide, procese de fabricație complexe sau componente electrice, ceea ce le face comode și necostisitoare. Utilizarea țesăturilor care permit corpului uman să își răcească în mod natural temperatura ar putea duce la un consum de energie cu până la 30% mai scăzut, deoarece oamenii nu ar mai fi nevoiți să folosească aerul condiționat, care este foarte poluant, pentru a se răcori.

Țesăturile răcoritoare nu sunt o invenție nouă, dar modelele anterioare au implicat adesea structuri rigide, procese de fabricație complexe și componente electrice, conform unei analize științifice a cercetării în domeniul țesăturilor răcoritoare din 2023, ceea ce le face incomode la purtare și costisitoare.

„Textilele de răcire personală sunt foarte promițătoare pentru a face față impactului schimbărilor climatice”

Dezvoltarea UMass face parte dintr-un corp tot mai mare de cercetare care explorează alternative mai ieftine, mai confortabile și mai scalabile, pe măsură ce crește amenințarea căldurii extreme în întreaga lume.

În cazul în care se dovedește posibilă creșterea producției de țesături răcoritoare la prețuri accesibile, unii cercetători afirmă că beneficiile s-ar putea extinde mult dincolo de îmbrăcăminte.

Oamenii de știință de la Universitatea din Chicago speră că țesătura lor răcoritoare, realizată din materiale care includ nanofire de argint și lână, ar putea fi utilizată și pentru răcirea clădirilor și a mașinilor. În cadrul testelor efectuate sub soarele arzător din Arizona, cercetătorii au constatat că țesătura rămâne cu 16 grade Fahrenheit mai rece decât țesătura comercială din mătase, utilizată adesea pentru îmbrăcămintea de vară.

Oamenii de știință au declarat că utilizarea pe scară mai largă a țesăturii de răcire ar reduce costurile și impactul climatic al aerului condiționat. „Civilizația noastră utilizează de fapt între 10 și 15% din totalul energiei doar pentru a ne face să ne simțim confortabil oriunde am merge”, a declarat Po-Chun Hsu, profesor de inginerie moleculară la Universitatea din Chicago.

În timp ce abordarea căldurii extreme înseamnă reducerea rapidă a arderii combustibililor fosili, valurile de căldură mortale sunt deja aici, iar unii oameni de știință cred că aceste țesături de răcire pot juca un rol util, deoarece tot mai mulți oameni sunt expuși la căldură pe care corpurile lor se luptă să o tolereze.

„Textilele de răcire personală sunt foarte promițătoare pentru a face față impactului schimbărilor climatice”, a declarat pentru CNN Xueping Zhang, profesor specializat în gestionarea termo-umidității personale la Universitatea Donghua, China, care a fost autor la revizuirea științifică 2023 a țesăturilor de răcire.

Acestea „pot oferi răcire localizată la anumite regiuni ale corpului cu o precizie ridicată”, a adăugat ea, și pot fi adaptate pentru diferite medii.

Ea vede un rol pe scară largă pentru țesăturile de răcire - și în curând. „Odată cu avansarea materialelor și a tehnologiei, textilele de răcire personală (vor) fi disponibile pentru uzul publicului larg în viitorul apropiat”.

×
x close