Antena 3 CNN Life Știinţă S-a descoperit mecanismul care actualizează constant amintirile. Ar putea ajuta la explicarea stresului post-traumatic

S-a descoperit mecanismul care actualizează constant amintirile. Ar putea ajuta la explicarea stresului post-traumatic

N.B.
1 minut de citit Publicat la 20:30 11 Noi 2024 Modificat la 20:30 11 Noi 2024
Creierul uman despartit in doua, iar partile unite cu o scara
Cercetarea, efectuată pe șoareci și coordonată de Școala Americană de Medicină Icahn al Mount Sinai, ar putea ajuta, de asemenea, la înțelegerea mai bună a unor tulburări, cum ar fi stresul post-traumatic. Sursa foto: Getty images (poza cu caracter ilustrativ)

Amintirile nu rămân neschimbate în timp, ci sunt permanent actualizate și reorganizate pe baza celor mai recente informații și a noilor experiențe: mecanismul care permite acest proces fundamental pentru memorie a fost acum descoperit, grație studiului publicat în revista Nature, citat de ANSA.

Cercetarea, efectuată pe șoareci și coordonată de Școala Americană de Medicină Icahn al Mount Sinai, ar putea ajuta, de asemenea, la înțelegerea mai bună a unor tulburări, cum ar fi stresul post-traumatic.
"Viziunea de lungă durată este că amintirile se formează în timpul învățării inițiale și apoi rămân stabile în timp, permițându-ne să ne amintim o anumită experiență", spune Denise Cai, care a coordonat studiul. 

Aceasta a mai precizat: "Lucrările noastre arată inadecvarea acestei teorii, care nu ia în considerare modul în care creierul poate stoca amintiri și le poate actualiza în mod flexibil. Această combinație de stabilitate și flexibilitate este esențială pentru a putea interacționa cu o lume în continuă evoluție, pentru a putea lua decizii și a face predicții".

Cercetătorii au monitorizat comportamentul și activitatea neuronală a șoarecilor adulți pe măsură ce aveau experiențe noi. Ei au descoperit astfel că, după fiecare eveniment, creierul consolidează și stabilizează memoria prin reproducerea acelei experiențe particulare. 

Cu toate acestea, în cazul unui eveniment traumatizant precum un șoc electric, creierul nu reproduce pur și simplu circumstanța neplăcută, ci încearcă și să-și amintească ceea ce s-a întâmplat în zilele precedente, probabil în căutarea unor evenimente înrudite cu care să se conecteze. Mai mult, contrar credinței populare, aceste conexiuni nu se fac în timpul somnului, ci mai ales atunci când animalul este treaz, ridicând întrebări interesante despre diferitele roluri pe care le joacă somnul și starea de veghe în diferite procese de memorare.

×
x close