Trei echipe ştiinţifice din tot atâtea ţări sunt angajaţi într-o cursă contra cronometru pentru descoperirea unor fiinţe vii în lacurile de sub banchiza de gheaţă din Antarctica. Lupta este strînsă. Deocamdată, ruşii au luat avans, dar britanicii şi americanii şi-au pregătit cu grijă operaţiunile şi sunt convinşi că succesul va fi de partea lor.
După 20 de ani de încercări, cercetătorii ruşi au reuşit să foreze, în Antarctica, printr-un strat de gheaţă gros de aproape 4 kilometri. Au ajuns la un lac subglaciar, care nu a avut contact cu exteriorul în ultimele cîteva zeci de milioane de ani. Peste cîteva luni, ruşii vor începe să adune probe din apa lacului. Dar colegii britanici pun la îndoială unele elemente ale tehnologiei lor, care ar putea contamina probele.
Într-adevăr, forajul prin gheaţă la asemenea adâncimi nu este deloc simplu. Se încălzeşte o mare cantitate de apă, care, apoi, se pompează la înaltă presiune printr-o serie de pompe. În final, este ejectată printr-un furtun foarte lung. Dar asta e doar versiunea simplă a poveştii. Cantitatea de apă folosită este de 90.000 de litri iar aşa-zisul "furtun" măsoară... trei kilometri şi jumătate.
Probele de apă prelevate din lac vor fi trimise într-un laborator britanic, pentru analiză. Cercetătorii sunt convinşi că vor găsi forme de viaţă, cel puţin la nivelul microbilor.
"Ne aşteptăm să existe viaţă acolo. Întrebările la care credem că vom răspunde sunt: cum este viaţa acolo? Înfloritoare sau doar la limita existenţei? Care este concentraţia formelor de viaţă? Prezenţa vieţii într-un mediu atât de sever ar fi o dovadă indirectă că s-ar putea găsi fiinţe vii şi pe alte corpuri cereşti din sistemul solar, cum este Europa, un satelit al lui Jupiter", a declarat MARTIN SIEGERT, participant la expediţie.