Agenţia Spaţială Română (ROSA) a devenit, pe 22 decembrie, membră a Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), cea mai importantă organizaţie interguvernamentală europeană cu caracter ştiinţific şi tehnologic, informează
Mediafax. Astfel, statul român va trebui să contribuie, în acest, la activitatea ESA cu aproximativ 7,4 milioane de euro.
"Ca o ţară să devină membră în ESA trebuie să îndeplinească nişte parametri de performanţă foarte ridicaţi", a declarat Marius-Ioan Piso, preşedintele Agenţiei Spaţiale Române, vineri, într-o conferinţă de presă.
Piso a precizat că, dintre ţările fostului Pact de la Varşovia, România este a doua admisă ca membru al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), după Cehia. Astfel, România va fi contributor şi proprietar al infrastructurii ESA.
"ESA returnează integral contribuţia financiară pe care o aduce o ţară la bugetul ei, sub formă de programe realizate de persoane juridice din ţara respectivă", a spus Piso, precizând că acordul cu ESA conţine şi un acord de securitate între România şi ESA.
Agenţia Spaţială Europeană are un buget anual de 4 miliarde de euro. Contribuţiile ţărilor membre la ESA se calculează printr-un sistem de proporţionalitate cu venitul naţional net, pentru o anumită perioadă de calcul. Organizaţia interguvernamentală a fost fondată în 1975 şi are 18 state membre (16 din UE, plus Elveţia şi Norvegia).