Antena 3 CNN Life Știinţă Remedii rapide pentru stres, recomandate de doi cercetători americani. Cele mai bune tehnici de distragere a atenției

Remedii rapide pentru stres, recomandate de doi cercetători americani. Cele mai bune tehnici de distragere a atenției

Mia Lungu
1 minut de citit Publicat la 17:55 20 Mar 2024 Modificat la 17:55 20 Mar 2024
remedii stres tehnici anti-stres
Remedii rapide pentru stres, recomandate de doi cercetători americani. Cele mai bune tehnici de distragere a atenției Sursa foto: Profimedia Images

Kandi Wiens, autoare și cercetătoare la Universitatea din Pennsylvania, specializată în stres, reziliență și epuizare, a împărtășit cu The New York Post sfaturile sale pentru combaterea stresului.

Kandi Wiens are o serie de tehnici de distragere a atenției de la stres, pe care le numește "remedii salvatoare", concepute pentru a contracara efectele hormonilor de stres, precum cortizolul și adrenalina.

1. Respiră:

Fă două inspirații pe nas și o expirație lungă pe gură. Tehnica te ajută să reduci reacția la stres și să elimini dioxidul de carbon din organism.

2. Privește o fotografie a cuiva drag:

Simplul act de a privi o imagine poate produce oxitocină, cunoscută și sub numele de "hormonul iubirii", care poate compensa hormonii stresului.

3. Atingerea fizică:

Ține de mână sau îmbrățișează pe cineva drag. Îmbrățișarea unui animal de companie poate avea aceleași beneficii. Masează-ți tâmplele sau pune mâna pe inimă pentru a te calma. Masează-ți gâtul pentru a stimula nervul vag, care este plin de receptori de oxitocină.

4. Exerciții fizice:

Produc dopamină, un neurotransmițător care oferă sentimente de plăcere și satisfacție. 

5. Petrece timp în natură:

Stimulează producția de dopamină și endorfine, care au efecte calmante și de reglare a stării de spirit. Efectele de reducere a stresului apar în doar 10 minute.

6. Plângi:

Eliberează oxitocină și endorfine și te poate ajuta să te liniștești.

Tehnica CLCBE de combatere a stresului

O altă tehnică de combatere a stresului sugerată este cea numită CLCBE, inventată de Dr. Howard Stevenson, tot de la Universitatea din Pennsylvania. 

Tehnica presupune patru pași: 

Calculează: Întreabă-te care este nivelul tău de stres pe o scară de la 1 la 10.

Localizează: Găsește unde se află stresul în corpul tău (mâini care tremură, senzație de frig în piept, de cald la cap, etc)

Comunică: Evaluează ce vorbe îți trec prin cap, legate de stres (ce cuvinte auzi, ce vezi, ce miros simți - încearcă să își conectezi toate sensurile ca să exprimi ce simți în acel moment)

Inspiră, expiră: Concentrează-te pe respirație.

×
x close