Arheologii chinezi continuă să scoată la lumină războinici ai celebrei "armate de teracotă" îngropată cu peste două milenii în urmă, în mormântul unui împărat legendar. Şantierul arheologic a fost deschis în anii `70. Lucrările continuă şi acum.
Împăratul Qin Shi Huangdi, care a trăit în secolul al treilea înainte de Christos, a realizat ce şi-a dorit: un mausoleu care să rămână pentru totdeauna în istoria omenirii. Istoricii spun că lucrările au început când suveranul avea doar 13 ani şi au continuat aproape patru decenii, până la moartea sa.
Complexul funerar se întinde pe zeci de kilometri pătraţi şi doar într-un singur sector al său au fost îngropaţi 7.000 de soldaţi de teracotă în mărime naturală, cu arme şi cai, gata de război.
Ultima campanie de săpături a început acum trei ani şi este în plină desfăşurare. Cele mai noi descoperiri au fost date publicităţii cu ocazia Zilei Moştenirii Culturale a Chinei. Pământul a dat la iveală peste 120 de războinici, 12 cai, două care de luptă şi o mulţime de piese mai mici, nu doar din teracotă ci şi din bronz.
Printre ele se numără obiecte nemaiîntâlnite până acum în mausoleu, cum sunt două tobe şi un scut cu urme de pictură. De asemenea, culorile în care au fost pictaţi războinicii s-au păstrat mult mai bine decât la cei dezgropaţi până acum.
Arheologii chinezi sunt încântaţi şi continuă cu entuziasm lucrările, convinşi că armata de teracotă mai ascunde, încă, multe secrete.