Antena 3 CNN Life Știinţă Racheta lui Elon Musk s-a stricat joi în timpul misiunii și a lansat greșit 20 de sateliți Starlink

Racheta lui Elon Musk s-a stricat joi în timpul misiunii și a lansat greșit 20 de sateliți Starlink

elon musk getty
Sateliții lui Elon Musk riscă să ardă în atmosfera Pământului. Foto: Getty
12 Iul 2024   •   17:55

Motorul celui de-a doua trepte a rachetei Falcon 9 a companiei SpaceX a suferit o defecţiune rară în spaţiu, joi seară, în timpul unei misiuni Starlink de rutină, punând în pericol sateliţii de la bord. Acesta este primul eşec al rachetei SpaceX înregistrat în peste şapte ani de funcţionare, transmite Reuters, citată de Agerpres.

La aproximativ o oră după ce Falcon 9 a decolat joi seară de la Baza Forţelor Spaţiale Vandenberg din California, Statele Unite, a doua treaptă nu a reuşit să se reaprindă şi a eliberat cei 20 de sateliţi Starlink pe o orbită mult mai joasă decât cea planificată, unde riscă să ardă în atmosfera Pământului.

Încercarea de a reaprinde motorul în spaţiu "a dus la un RUD al motorului din motive necunoscute în prezent", a scris directorul general al SpaceX, Elon Musk, pe reţeaua sa socială X, referindu-se la un acronim folosit în industrie pentru Dezasamblare Rapidă Neprogramată, care înseamnă, de obicei, o explozie.

Misiunea ratată a celei mai active rachete din lume întrerupe o serie impresionantă de lansări reuşite, care a menţinut dominaţia în această industrie a SpaceX, o companie privată evaluată la aproximativ 200 de miliarde de dolari, pe care numeroase ţări şi companii se bazează pentru a-şi trimite sateliţii în spaţiu.

Musk a declarat că SpaceX actualizează software-ul sateliţilor Starlink pentru a forţa propulsoarele de la bordul lor să încerce să evite o reintrare incendiară în atmosferă, însă a precizat că "spre deosebire de un episod din 'Star Trek', probabil că nu va funcţiona, dar merită încercat".

"Propulsoarele satelitului trebuie să crească orbita mai repede decât le trage în jos rezistenţa atmosferică, altfel ard", a precizat Musk.

Defecţiunea a survenit în cadrul celei de-a 354-a misiuni a Falcon 9 şi a marcat primul eşec al acesteia după 2016, când o rachetă a explodat pe o rampă de lansare din Florida şi a distrus încărcătura clientului său, un satelit de comunicaţii israelian

×
Subiecte în articol: rachetă SpaceX Starlink Elon Musk
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close